Tančit lze i jen očima

Praha – 3D film Wima Wenderse, který měl původně točit s choreografkou Pinou Bausch, ale po její smrti ho natočil o ní, i když prý nemá rád, když je označován za poctu, je hlavním lákadlem Festivalu tanečních filmů. Promítán bude na zahájení přehlídky 8. září, tedy ještě před vstupem do české kinodistribuce. Pina Bausch ovšem nebude jediným slavným choreografem, jehož festival na plátně představí.

Pina, jak se jednoduše film známého německého režiséra o jeho krajance jmenuje, využívá 3D technologii především pro vtáhnutí do tanečních scén. Hraný snímek s podtitulem „Tančeme, tančeme, jinak jsme ztraceni“ byl ve světové premiéře uveden na Berlinale, možnost ho vidět měli i návštěvníci festivalu v Karlových Varech.

Kromě Bausch představí Festival tanečních filmů i další choreografy. „Ať už půjde o filmová zpracování jejich choreografií, nebo dokumenty o jednotlivých osobnostech či jejich dílech, vždy snímky na velkém plátně nabídnou nejen nezapomenutelnou podívanou - dynamické scény, technicky dokonalý tanec, skvělou hudbu, ale také špičkovou filmařskou práci,“ přislíbila ředitelka přehlídky Marta Lajnerová.

Do programu byl zařazen například snímek Passion – Last Stop Kinshasa. Film sleduje derniéru slavné inscenace Pitié belgického choreografa Alaina Platela, která se odehrála v „pekle světa“, konžské Kinshase.

Dílo choreografky Sashy Waltz představí dva filmy. V projektu Dialoge 09 – Neues Museum osidluje spolu se sedmdesáti tanečníky, hudebníky a zpěváky prázdné prostory čerstvě zrekonstruovaného Nového muzea na berlínském Muzejním ostrově. Druhým projektem je inscenace Purcellovy barokní opery Dido a Aeneas.

Snímek Sny uprostřed Babylonu zachycuje osobnost a práci vlámského choreografa Sidi Larbi Cherkaouiho, kterého mohli vidět letos diváci festivalu Tanec Praha v představení s osmnácti šaolinskými mnichy.

Festival tanečních filmů se koná v pražských kinech Atlas a Světozor od 8. do 11. září. Ozvěny s vybranými snímky dolehnou na podzim do několika českých měst, přesný program ozvěn ještě bude doplněn.