S Tomášem Hanákem z Istanbulu na Gibraltar

Každý rok je to stejné. Mraky lidí táhnou na jih jako hejna vlaštovek. Táhnou za mořem, za sluncem anebo za možností aspoň na chvilku vypnout mobil. Přiznávám, že to poslední mě asi lákalo nejvíc, a tak jsem se tam vypravil taky… To jsou první slova herce Tomáše Hanáka na jeho pouti po jihu Evropy. Od neděle 11. září mohou tuto část světa spolu s ním procestovat také diváci ČT v třináctidílném cyklu Do moře míst.

Počátkem dlouhé pouti s nejistým koncem v obytném automobilu z 80. let je turecký Istanbul (v 18:10 na ČT1). „Nejde o typický cestopisný seriál. Je to částečně road movie, částečně cestopis a částečně Tomášova one man show,“ poznamenal k cyklu Do moře míst – jehož název prý vznikl trochu ošizenou přesmyčkou slova Středozemí – režisér Miroslav Čapek.

Na rozdíl od celé řady jiných cestopisů není průvodce pořadem Tomáš Hanák jenom komentátorem obrazu, ale osobně, na vlastní kůži, zažívá běžné cestovní trampoty. Rozpráví s místními i s krajany a bere diváky do míst notoricky známých i absolutně neznámých.

  • Z cyklu Do moře míst autor: Roman Žebro Pekař, zdroj: ČT
  • Z cyklu Do moře míst autor: Roman Žebro Pekař, zdroj: ČT

„Láká mě všední život. Víme všichni, že turistický ruch nabyl takových rozměrů, že místa, která jsou atraktivní, jsou přelidněná. Ale našli jsme i krásná místa, kde skutečně chcíp' pes, a tam bych byl býval rád,“ přiznává Hanák. Nejvíce ho podle jeho slov překvapila Albánie, kterou oproti očekávání poznal jako „nejoptimističtější a nepřívětivější“ místo na svých cestách.

Diváci se mohou těšit na cestování všelijaké, jen ne suchopárné, k čemuž svérázná osobnost Tomáše Hanáka coby průvoce jistě také nemálo přispěje. „Každý díl je trochu jiný,“ slibuje režisér Čapek. „Istanbul hektický, Provence zase miloučce pitomoučká. Fakta jsme používali spše jako kulisu, šlo nám především o zachycení atmosféry.“

Rozhovor s Tomášem Hanákem a Miroslavem Čapkem (zdroj: ČT24)