Tři sestry, které tají

Praha – Inteligentní ženy touží po lásce, zamilovaní baroni chtějí pracovat, dělostřelečtí důstojníci filozofují o životě a všichni dohromady touží po štěstí, které ve svých životech nenacházejí. Dramatem A. P. Čechova Tři sestry zahájilo šestnáctou sezonu pražské Divadlo v Dlouhé, ovšem kvůli probíhající rekonstrukci na jevišti Divadla pod Palmovkou.

Režie se ujal hostující Martin Františák. Čechov se ve své době chtěl vyhnout příliš sentimentálnímu pojetí hry, proto se režisér rozhodl připomenout grotesknost a hravost celého příběhu. Zaměřil se také na symbolický význam prostředí, v němž se inscenace odehrává. „Je to vlastně jakási hra se starší estetikou, pravda kožená, která ale v průběhu krystalizuje, rozpadá se, mění se v prázdný vzduch a sníh, který taje,“ říká o hře Františák.

Po Čechovovi prý sáhl rád. „Nevnímal jsem ho jako nějaký tradiční a zaprášený titul, který nese jakousi předem očekávanou diváckou jistotu, neboť má krásné postavy i příběhy, ale většinou i tradiční interpretaci. Pro mě je tento autor pokaždé výzvou v práci s hercem. Navíc jeho drama nabízí hluboký lidský přesah i možnost něčeho, čemu se říká poezie, ale ne v prvním plánu. Nabízí i celou škálu takzvaných postmoderních divadelních prostředků,“ tvrdí.

  • Tři sestry autor: Martin Špelda, zdroj: Divadlo v Dlouhé
  • Tři sestry autor: Martin Špelda, zdroj: Divadlo v Dlouhé

Pro herecký soubor v Dlouhé je drama trochu netradičním kouskem v repertoáru. „Jsme hodně hudební, zvyklí dělat kolektivní divadlo, kde se hodně střídají barvy. Ve Třech sestrách jde všechno přes prožitek,“ domnívá se například Magdalena Zimová. V inscenaci si zahraje spolu s Klárou Sedláčkovou Otovou, Jaromírem Medunou, Pavlem Tesařem, Janem Vondráčkem a Martinem Matejkou.

Tři sestry v Praze naposledy uvedlo letos v únoru studentské Divadlo Disk, v lednu 2009 měly premiéru na Fidlovačce. Do Divadla pod Palmovkou na hru mohou diváci zajít nejdříve 12. září. Na konci října by se soubor, který si na podzim připomíná patnácté výročí své existence, měl vrátit na už zrekonstruovanou scénu v Dlouhé.

Reportáž Ondřeje Moravce (zdroj: ČT24)