ProStory made in Czech

Proč mají nové české stavby takovou podobu, jakou mají, jak se v nich žije a jak je vnímají jejich uživatelé a okolí? Série šestnácti autorských dokumentů o výjimečných stavbách a kontextech současné architektury přináší nový cyklus České televize s názvem proStory / made in Czech. Od 10. září vysílá ČT2 každou sobotu po 22:00.

Autorka projektu Lucie Králová vybrala s odbornými poradci výjimečné tuzemské stavby  z let 1993–2011, z nichž mnohé dosud vyvolávají kontroverzní reakce. Nejedná se zdaleka jen o obytné budovy, ale také o stavby, které svým charakterem pokrývají různorodé architektonické podoby a funkce: banka, bazén, stodola, vila, klub, knihovna, kostel, rodinný dům, most, rozhledna, tiskárna či galerie.

Před i za kamerou se při natáčení cyklu sešly výrazné autorské osobnosti z řad architektů (Martin Rajniš, Zdeněk Fránek, Emil Přikryl, Josef Pleskot, ateliéry Projektil, HŠH, A 69 aj.) a českých dokumentaristů (např. Jan Gogola ml., Vít Janeček, Vít Klusák, Filip Remunda). V pořadu vystupují také investoři, uživatelé staveb a v neposlední řadě lidé, kteří v nich žijí, pracují nebo kolem nich denně procházejí.

  • Vila Hermína autor: Ester Havlová, zdroj: ČT
  • Dům Sysel autor: David Butula, zdroj: ČT

První z dokumentů nazvaný Život v konceptu (10. 9., 22:00) představí dva odvážné a oceňované rodinné domy od ateliéru HŠH. Vila Hermína je na vesnici a má dvě třetiny obytné plochy šikmé, vila Pszczolkových stojí uprostřed satelitu. Autorský dokument Lucie Králové zkoumá střety jedinečnosti, konvence, zvyku a konceptuálního myšlení u obyvatel těchto domů, jejich architektů a okolí.

V dalším z dílů (17. 9.) Baráky jsou vážná věc v režii Radima Procházky diváci uvidí novou fakultu ČVUT v Praze. Monitor, Sysel, Flaška jsou domy architekta Svatopluka Sládečka, které si v dílu Monitor venkova (24. 9.) vzal na mušku režisér Adam Olha. První říjnovou sobotu by si diváci neměli nechat ujít díl baZEN o originálních bazénech v Brně a Litomyšli. Zajímavá témata na ně čekají i v dalších dílech vysílaných každou sobotu až do konce roku 2011.

  • Fakulta architektury ČVUT autor: David Butula, zdroj: ČT
  • Fakulta architektury ČVUT autor: David Butula, zdroj: ČT