Detektiv v baloňáku deptal zločince už před 40 lety

Není to typický detektiv. Padouchy klame prostoduchým zjevem, vypadá značně ošuntěle. Je zmatený, jeho auto sotva jezdí, předměty doličné hledá po kapsách a nemá ani tužku. A přesto se dostane na kobylku i tomu nejrafinovanějšímu vrahovi. Seriálový poručík losangeleské policie Columbo, kterého ztvárnil nezapomenutelný Peter Falk, spatřil světlo světa na obrazovce americké televizní stanice NBC už v roce 1968. Seriál se stejnojmenným názvem se natáčel hlavně v sedmdesátých letech; nové díly se pak točily i na přelomu tisíciletí. Role poručíka Columba přinesla jeho představiteli celosvětovou popularitu a řadu prestižních ocenění.

Peter Falk byl pro tvůrce Columba Richarda Levinsona a Williama Linka ale až třetí volbou - nejprve si představovali Leea J. Cobba, jenže ten nemohl, nebo Binga Crosbyho, ten ale zase nechtěl. A tak padla volba na tehdy čtyřicetiletého Petera Falka, kterého role geniálního detektiva celosvětově proslavila. Pilotní díl se jmenoval Vražda na předpis. Columbo v něm řešil případ doktora, který se rozhodl zabít svoji ženu s pomocí milenky. O tři roky později pak televize odvysílala další Columbův případ Výkupné za mrtvého – to pro změnu ctižádostivá advokátka zastřelila svého manžela – a až poté se začal objevovat Columbo pravidelně. Do Československa tento detektiv dorazil poprvé v polovině sedmdesátých let. Hlavní postavu nejdřív daboval Petr Haničinec, pak Dalimil Klapka. Seriál vysílala Československá televize, později televize Nova, v současnosti ho vysílá Prima (sobota, 15:45).

Jak přišel Columbo ke svému jménu?

Existují prý tři různé verze o tom, jak Columbo ke svému jménu přišel. Podle jedné byl inspirací Kryštof Kolumbus. Jiné vysvětlení uvádí, že toto jméno vzniklo podle názvu nočního klubu Palumbo. Třetí verze se zmiňuje o mafiánském bossovi z padesátých let, který ležel po pokusu o vraždu dva roky v kómatu. V tisku se o něm hodně psalo a jeho jméno bylo Culombo.

Základní atributy poručíka Columba:

  • zmačkaný nezničitelný baloňák
  • doutník, který Columbo oklepává zásadně na koberec
  • pes, baset jménem Pes
  • kára na odpis (Peugeot 403)
  • záhadná manželka, kterou nikdo neviděl, ale Columbo o ní pořád mluví
  • nenosí zbraň
  • neznámé křestní jméno (nejspíš Frank nebo Philip)

Jak to, že seriál měl takový úspěch? Vždyť detektivky většinou staví na tom, udržovat napětí až do poslední chvíle, kdy je divákovi odhalen vrah. Columbovy příběhy byly právě v tomhle odlišné – divák hned na začátku věděl, kdo je hlavní padouch, a pak už jen sledoval, jestli ho Columbo i tentokrát dopadne. Tento model ale přesto publikum zaujal natolik, že se natočilo celkem 69 dílů. 

Téměř všechny díly mají stejný scénář: divák sleduje zločince, většinou z vyšších společenských vrstev, často také nesympatického, zkrátka typického záporáka. Ten se zbaví svého rivala, příbuzného nebo manželky, kteří mu kříží plány, jsou na obtíž nebo po nich chce dědit. Pak po sobě zamete stopy a zajistí si alibi. Ti lepší se ještě zkusí svůj přečin na někoho shodit. Jenže co čert nechce – k vyšetřování vraždy se dostane poručík Columbo, který vypadá jako všechno možné, jen ne schopný detektiv. Z nepatrných indicií si začne skládat příběh a svoje teorie si chodí ověřovat k vrahovi. Ti jsou vždy ze začátku bohorovní, že se na jejich zločin nepřijde. Jenže Columbovi pořád něco není jasné, a tak s různými dotazy otravuje hlavního padoucha ve dne v noci. A když už se chystá padouch vydechnout, že vše ustál, zasadí Columbo smrtící úder – vrátí se s hláškami „Ještě jedna věc“ nebo „Nejde mi to do hlavy“. Takovým postupem zločince Columbo psychiky rozloží – a vrah pak udělá chybičku, na základě které je usvědčen.

Columbo
Zdroj: ČT24

Zajímavosti:

- baloňák, ve kterém seriálový poručík snad i spí, si koupil Peter Falk údajně už deset let před natáčením. Vydržel mu prý dalších dvacet let…

- v několika dílech si zahrála i Falkova skutečná manželka Shera Danese

- v seriálu se – jak tomu je zvykem – objevila i řada hvězd, například Faye Dunawayová

- několik dílů režíroval Steven Spielberg

- Peter Falk se na seriálu podílel také jako producent (24 dílů), režisér (2 díly) a scenárista (1 díl)

- detektiv Columbo se objevil i na českých divadelních prknech, a to v podání Dalibora Gondíka či Josefa Laufera v pražském divadle Broadway ve hře Vražda na recept

Peter Falk o postavě poručíka Columba:

„Je stejně mazaný jako Sherlock Holmes, ale obléká se jako zahradník, což je dobrá kombinace. Na jednu stranu to je úplně obyčejný chlápek, ale zároveň zcela výjimečný.“

„Nesejde mu na tom, co si o něm myslí okolí. Můžete ho mít za pitomce, hňupa, ale on myslí na jediné – jak případ vyřešit.“

Peter Falk
Zdroj: Rex Features/ISIFA

Peter Falk letos v červnu ve věku 83 let zemřel. Trpěl Alzheimerovou chorobou. Falk měl dokonce i české předky – jeho otec byl napůl Čech a napůl Polák, matka byla Ruska. Jako tříletý přišel při operaci nádoru o pravé oko. Živil se jako kuchař na zaoceánské lodi nebo jako finanční expert Státního úřadu pro rozpočet v Connecticutu. Pak ho začalo zajímat divadlo. V polovině 50. let debutoval v mimobroadwayské inscenaci Molièrova Dona Juana. Mezitím absolvoval hereckou průpravu u Jacka Landaua a Sanforda Meisnera. A přišly první úspěchy na Broadwayi, mimo jiné ve hře G. B. Shawa Svatá Jana a v komedii Neila Simona Zajatec 2. avenue.

Od divadla byl krůček k filmu. Před filmovou kamerou se nejprve uplatnil ve vedlejších úlohách pobudů, zlodějů a gangsterů. Za ně byl dvakrát nominován na Oscara. Celosvětovou slávu mu ale přinesla až role z opačné strany zákona. Za ztvárnění zmateného detektiva, na kterého si ale zločinci nepřijdou, získal několik cen Emmy a Zlatý glóbus.