Matematika může být drama

Praha – Po adaptacích filmů Vše o mé matce od Pedra Almodóvara nebo Prolomit vlny od Larse von Triera zařadila Městská divadla pražská na svůj repertoár další inscenaci, kterou mohou diváci znát z filmových pláten. Na rozdíl od předchozích titulů ale bylo matematické drama Důkaz nejprve divadelní hrou, teprve pak filmem.

Hra, za niž její autor David Auburn získal Pulitzerovu cenu, se stala předlohou úspěšného filmu s Anthonym Hopkinsem a Gwyneth Paltrowovou v hlavních rolích v roce 2005. Paltrowové, představitelce dcery význačného matematika, jehož genialita se k stáru proměnila v šílenství, role vynesla nominaci na Zlatý glóbus.

V Divadle Rokoko, na jedné ze scén Městských divadel pražských, se Důkaz od filmového zpracování v mnohém liší. „Film mě inspiroval v některých věcech, ale v některých jsem sama cítila, že bych je udělala jinak. Takže jsem se snažila od snímku úplně oprostit a přistoupit ke hře s čistým štítem,“ říká například Veronika Kubařová, která ztvárnila roli matematikovy dcery.

  • Martin Písařík a Stanislava Jachnická autor: Alena Hrbková, zdroj: Městská divadla pražská
  • Veronika Kubařová a Martin Písařík autor: Alena Hrbková, zdroj: Městská divadla pražská

Zoufalé hledaní nepopiratelného, jediného a nezpochybnitelného důkazu ústí v Auburnově hře v poznání, že i kdyby se všechno na světě dalo spočítat a převést na numerické hodnoty, vždycky zůstane ještě něco nevysvětlitelného. "Text Důkazu nabízí nekonečné množství interpretací a naše interpretace, i když ve vnějších prostředcích není nikterak efektní, jde ve vnitřním podání mnohem více do hloubky a je velice osobitá," domnívá se dramaturgyně Věra Mašková.

Představení se proto zaměřuje především na subtilní rošádu uvnitř hrdinů: Kde je hranice bláznovství? Co všechno jsme schopni obětovat bližním? Jak se pereme se strachem v nás samých?

Reportáž Ondřeje Moravce (zdroj: ČT24)

Osobitý ráz dodává inscenaci živý hudební doprovod, o který se postaral Martin Písařík. Kromě něho a Veroniky Kubařové se ve hře objeví Oldřich Vízner a Stanislava Jachnická. Režie se ujal Ondřej Zajíc. První premiéru nové divadelní sezony Městských divadel pražských mohou diváci vidět tento měsíc ještě 12. a 19. září.

V září bude mít v MDP premiéru další adaptace, tentokrát literární předlohy – pro scénu Divadla ABC nastudoval Peter Gábor stejnojmennou hru podle románu Gabriela Garcíi Marqueze Sto roků samoty. Hlavní role ztvární Jitka Smutná, Vladimír Čech a Jan Vlasák.