Cirkusový svět Františka Tichého

Praha  - Klauni, principálové, hudebníci Františka Tichého a další figury z autorova oblíbeného cirkusového prostředí vrátili po čtyřech letech do pražské Galerie U Betlémské kaple. Výstava Tichého grafik a kreseb mapuje jeho vrcholné tvůrčí období 40. a 50. let.

„S Tichého pracemi se zde setkáváme již podruhé. Jeho kresby se ale neokoukají, a proto stojí za to si Tichého tvorbu pravidelně připomínat,“ řekl na úvod dnešní vernisáže historik František Dvořák.

Ke zhlédnutí jsou v galerii nejen Tichého kresby suchou jehlou, ale i lepty, kresby tužkou či tuší nebo autorovy litografie. Nechybí ani známé portréty, ukázky ilustrací nebo svatebních oznámení. Suterén galerie pak zdobí kresby Kamila Lhotáka, Jana Kotíka či Františka Hudečka.

Tichý studoval na Akademii výtvarných umění v letech 1917 až 1923. Léta 1929 až 1935 strávil v Paříži, kde se usadil v sousedství Jana Zrzavého a Bohuslava Martinů. V roce 1945 byl jmenován profesorem Vysoké školy uměleckoprůmyslové v Praze, v roce 1951 ji však musel z politických důvodů opustit.

Rozhovor s Františkem Dvořákem (zdroj: ČT24)

„Jeho otevřený postoj proti násilnickému komunistickému režimu a jeho dogmatickým metodám způsobil, že mu byla znemožňována významnější činnost. Zájem o jeho tvorbu udržoval jen úzký okruh sběratelů grafiky, i když ve skutečnosti dal František Tichý novou tvář české imaginativní malbě, knižní úpravě, uměleckému řemeslu, plakátové tvorbě i scénografii,“ okomentoval Tichého výtvarnou tvorbu Dvořák.

Práce z poloviny 30. let předurčily Tichého jako vůdčí osobnost válečné avantgardy. Zabýval se rovněž ilustrační prací a portrétem - známé jsou jeho podobizny Niccoly Paganiniho, fotografa Josefa Sudka, básníků Františka Hrubína, Vítězslava Nezvala a dalších.

Náměty pro své práce čerpal Tichý často z cirkusového prostředí. Kde se vzala tato inspirace, se podle Dvořáka vedl kunsthistorický spor. „Spor o to, zda inspiraci čerpal z podívané, z návštěvy cirkusu, kde obdivoval artisty a vůbec atmosféru, anebo jestli vyplynula z toho, že sám byl v cirkusu zaměstnán. V Paříži, když přišel o prostředky, totiž byl zaměstnán jako propagační grafik cirkusu,“ vysvětlil.

Tichého díla hostí Galerie U Betlémské kaple do 14. října.