Autorská dvojice Merta a vítr

Praha – Vladimír Merta vystavuje v pražské galerijním prostoru Roxy/NoD své obrazy, které vznikly bez jediného tahu rukou. K rozpohybování štětců totiž Merta používá vítr. Představovaný koncept nazvaný Malby větrem rozvíjí v posledních čtyřech letech.

Projekt realizoval Merta na různých místech, na nichž zavěsil štětce nad papírem nebo plátnem a nechal vítr – k němuž přistupuje jako k věrnému společníkovi, kterého nemusí vodit za ruku – „tvořit“. „Nejde jen o to, pověsit štětec do větru. Je to určitý způsob myšlení, něco jako východní kaligrafie,“ upozorňuje kurátor výstavy v NoD Jiří Machalický.

Výsledkem „malování větrem“ jsou malby a kresby, z nichž každá je originál. Záleží na síle, rychlosti a změnách směru větru, zda vítr vytvoří jemné linie, nebo divokou změť. Proces této pozoruhodné tvorby mohou návštěvníci vidět na výstavě na videozáznamu.

Reportáž Ondřeje Moravce (zdroj: ČT24)

Prohlédnout si Mertovu tvorbu lze v galerii do pátku 16. září. Je možné, že výtvarník se příště představí jiným, ale podobným projektem – kromě větru totiž experimentuje i s vodou. A do budoucna plánuje do malování zapojit postupně všechny živly.