Filmové premiéry

Malé holky bývají zvědavé. Bohužel, jak se přesvědčí rodiče Sally v hororu Nebojte se tmy i Saxánky v Saxáně a Lexikonu kouzel. Ti, kteří jsou víc než na tajemné půdy a sklepy zvědaví na to, jak si vede ve své herecké kariéře Ryan Gosling, naopak potěšeni budou. Užít si ho mohou hned ve dvou tuzemských premiérách – v romantické Bláznivé, zatracené lásce i v akčnějším Drive. A nakonec něco pro milovníky taneční poezie – Wendersova Pina.Recenze na zmíněné filmy najdete do konce týdne na webu ČT24.

SAXÁNA A LEXIKON KOUZEL. Po čtyřiceti letech od natočení Dívky na koštěti se režisér Václav Vorlíček vrátil k čarodějnici Saxáně (Petra Černocká). Odvar z babského ucha stále funguje, takže spokojeně žije ve světě lidí spolu s (už) manželem Honzou (Jan Hrušínský) a dcerkou Saxánkou (Helena Nováčková). Právě její zvědavost ale znovu všechny zavede do říše kouzel.

BLÁZNIVÁ, ZaTRACENÁ LÁSKA. Spokojený rodinný život vede i čtyřicetiletý Cal Weaver (Seve Carell) v romantické komedii Glenna Ficarry a Johna Requay. Ovšem jen do té doby, než zjistí, že ho jeho žena (Julianne Mooreová) podvádí a chce se rozvést. Cal začíná zase po letech randit, v čemž mu pomáhá pohledný Jacob Palmer (Ryan Gosling), ale ukazuje se, že jeho srdce nejde jen tak předělat. A bláznivá, zatracená láska necvičí jenom s ním.

DRIVE. S Ryanem Goslingem se diváci setkají také v další tuzemské premiéře – ve filmu Drive, za jehož režii si Nicolas Winding Refn odnesl z Cannes cenu. V akčním dramatu hraje Gosling chlápka, kterému říkají Řidič. Přes den je filmovým kaskadérem a po nocích si přivydělává jako „taxikář“ zločineckých gangů. Jenže jak se člověk jednou zaplete se špatnými hochy, tak z toho většinou nevyvázne lacino.

NEBOJTE SE TMY. Lehce pohádkový horor je režijním debutem Troye Nixeye. Podobně jako v Saxáně (tím ale podobnost končí) i v tomhle snímku zavede zvědavost malou holku (Bailee Madisonová) do míst, kde je lepší si nehrát. Z krbu ve starobylém venkovském sídle se ozývají divné hlasy a Alex (Guy Pearce) a Sally (Kate Holmesová) nejspíš litují, že se přestěhovali.

PINA. Bohatou premiérovou nadílku uzavírá první evropský hraný 3D film, pod nímž je podepsán německý režisér zvučného jména Wim Wenders. Tančeme, tančeme, jinak jsme ztraceni! vyzývá v poctě své krajance, choreografce Pině Bausch.