Struny podzimu už se rozbrnkávají

Praha - Festval Struny podzimu zahájí americká jazzová vokalistka Dee Dee Bridgewaterová, k velkým hvězdám patří také saxofonista Charles Lloyd. Šestnáctý ročník nabídne od 26. září do 10. listopadu koncerty interpretů klasické hudby i jazzu, worldmusic a crossover.

Dee Dee Bridgewater předstoupí v krátké době podruhé, byla hostem také Jarního gala pro Struny podzimu. I tentokrát bude její vystoupení poctou jazzové zpěvačce Billie Holidayové, s níž má společného víc než jen lásku k jazzu. Kritici píší o blízkosti jejich hlasu, Dee Dee Bridgewater mluví i o blízkosti životních zkušeností. 

„Nejvíce mě fascinuje její život. A zároveň to, jak byla moderní, kolik toho přinesla hudbě. Byla opravdu jedinečná a zřejmě nejvlivnější jazzovou zpěvačku všech dob, překonává i Ellu Fitzgeraldovou, pokud bych měla být tak troufalá a srovnávat je,“ říká Bridgewaterová.

Vystoupení na Strunách podzimu bude návratem i pro Charlese Lloyda, který se ovšem do Prahy vrací po čtyřiceti letech. V roce 1967, kdy měl hvězdnou kariéru ještě před sebou, hrál v Lucerně. Hudba, kterou do tehdejšího Československa přivezl, byla pro mnohé synonymem svobody.

Charles Lloyd
Zdroj: ČT24/Struny podzimu

Po 40 letech se vrací i melancholický Charles Lloyd. Když v roce 1967, necelý rok před ruskou invazí, vystoupil v pražské Lucerně, měl hvězdnou kariéru teprve před sebou. Hudba, kterou do tehdejšího Československa přivezl, byla pro mnohé synonymem svobody. „Charles Lloyd je obrovská legenda. Saxofonista, který už je přes sedmdesátku, a přesto, nebo právě proto, je jeho hudba zralá,“ domnívá se umělecký ředitel festivalu Marek Vrabec. Lloyd zahraje 30. října s trojicí mladých hudebníků ukázky ze svého posledního alba Mirror.

Novinkou letošního programu bude tzv. klubová noc - v klubu Roxy se 5. listopadu budou střídat mladí umělci v různých formacích na několika pódiích. Hlavní hvězdou bude americký pianista, skladatel a producent Robert Glasper - představí svůj hiphopový expereimente, o den později předstoupí před publikum i jako jazzman. Kromě něho se návštěvníci mohou těšit na Ondřeje Pivce s NYC Bandem, Orgechstr Berg nebo Vojtěcha Dyka.

Reportáž Pavly Sedliské (zdroj: ČT24)

Jednou z premiér bude například oceňovaný projekt Uniko finského avantgardního akordeonisty Kimma Pohjonena. Velký zájem je podle pořadatelů o netradiční koncert kontrabasisty Avishaie Cohena. Se svou skupinou představí novou nahrávku Seven Seas, navazující na album Aurora.  Na netradičním setkání nabídne fúzi židovské a arabské hudby s evropskou tradicí i současnými tendencemi.

Klasickou hudbu zpestří britský operní pěvec sir Willard White, který vzdá hold svému vzoru - americkému zpěvákovi a bojovníku za práva Afroameričanů Paulu Robesonovi. Korsickou vokální polyfonii zastoupí uznávaný soubor v tomto oboru A Filetta. Přehlídku uzavře mezzosopranistka Vivica Genauxová. „Je to původem aljašská sopranistka, která si libuje ve vokální pyrotechnice, je skvělá ve Vivaldim. My ale chceme, aby v Praze zpívala český repertoár. Takže pro tuto příležitost nastuduje Josefa Myslivečka,“ prozradil Vrabec. Ve Stavovském divadle ji doprovodí soubor Collegium 1704.