Kde Shakespeare můj?

Praha – Divadelní maraton odstartovalo v neděli brněnské Divadlo Husa na provázku na scéně pražské Archy. Během více než jedenáctihodinové produkce uvedl soubor scénické črty pod názvem Kde Shakespeare můj? Pražská premiéra byla zároveň i derniérou celého projektu.

Pět současných dramatických textů v režii pěti předních českých režisérů uvedlo v jednom dni pražské divadlo Archa. „My jsme od počátku věděli, že to bude především gesto, které má podpořit současnou dramatiku, protože na rozdíl třeba od obecenstva v zahraničí jsou čeští diváci zvyklí chodit především na herce, a řekněme, že až v posledních letech se chodí i na režiséry. Ale chtěli jsme vypíchnout to, že tady je také ten autor,“ vysvětluje dramaturg Miroslav Ošatka.

Všechny původní hry nastudované rozdílnými režijními přístupy vypráví o morálce, mravnosti, úzkostech, ale i lidských nadějích. Mají být učebnicí moderního českého divadla. „Dohromady je to hezká lekce jednak z orientování se v zadání, co to je současná česká divadelní hra, a také v tom, co to je, řekněme, autorský režijní rukopis moderního divadla,“ doplňuje režisér Vladimír Morávek.

Reportáž Lucie Klímové (zdroj: ČT24)

„Každý na to měl týden. O režiséry ani dramatiky v tu chvíli nešlo, šlo o to, že tady byl nějaký soubor, který byl schopný sedm týdnů pracovat v tak neuvěřitelném nasazení, že v pondělí začal zkoušet, v pátek byla generálka, v sobotu premiéra a v pondělí zase zkoušel s někým jiným jinou hru,“ říká režisér Břetislav Rychlík. Výstřední divadelní fiestu proložili umělci písněmi, autorským čtením a vystoupením kapely Meteor.