La Revolución začne Post Mortem

Praha - Obrazy historie v latinskoamerickém filmu jsou námětem podzimní filmové přehlídky La Revolución. V Praze, Olomouci a Brně bude od 19. do 29. září promítnuto šest většinou chilských a mexických koprodukčních snímků.

„Latinskoamerické filmy se revolucí zabývají velmi výrazně,“ upozornil Pavel Bednařík, ředitel Asociace českých filmových klubů. Nejprve si její pomocí vydobyly nezávislost, aby ji pak střídavě ztrácely a nabývaly tu v pravicovém, tu v levicovému blouznění. Tyto momenty, které generují silné historické osobnosti jako je Che Guevera či Salvador Allende, si o podle organizátorů o zfilmování doslova říkají.

Latinskoamerické filmařské úhly pohledu na revoluci se od přístupu evropské kinematografie liší. „Odlišnosti najdeme v intenzitě, s jako se realitě postavit tváří v tvář, zároveň jsou ale i filmy, které pracují s milosrdnou pamětí,“ vysvětlil Přemysl Martinek, dramaturg přehlídky a ředitel pořádající distribuční společenosti Artcam.

Post Mortem

Výběru přehlídky vévodí jeden z nejpozoruhodnějších latinskoamerických filmů posledních let Post Mortem, jehož dějištěm je márnice hlavního města Chile. Diváci sledují jednu z nejkontroverznějších událostí 20. století - Pinochetův vojenský puč, který svrhl vládu socialistického prezidenta Allendeho.

Snímek Post Mortem natočil vloni režisér Pablo Larraín v koprodukci Chile, Mexika a Německa. Vzbudil ohlas na MFF v Benátkách, na Berlinale, v San Sebastianu i Karlových Varech, kde byl letos uveden v sekci Horizonty. „Nezávislá filmová tvorba v Latinské Americe je dost levicově vyhraněná, takže pád režimu považuje nejen chilská společnost, ale i zbytek Latinské Ameriky za trauma dvacátého století, ke kterému se vrací, jako my se třeba vracíme k osmašedesátému,“ poznemanává šéfredaktor časopisu Cinepur Jan Kolář.

Allende a Pinochet opět při „revoluci“

Dokumentarista Patricio Guzmán věnoval Salvadoru Allendovi a Pinochetovi po jednom snímku. Portrétem socialistického prezitenta je jednoduše nazvaný snímek Salvador Allende (2004), v němž dal režisér prostor pamětníkům, rozmlouval s Allendeho rodinou, přáteli i s jeho oponenty. O tři roky dříve vznikl dokument Případ Pinochet.

Přehlídka nabídne i povídkový snímek s názvem Revoluce, ve kterém se deset mexických režisérů nechalo inspirovat stým výročím události, která radikálně změnila mexické dějiny a dala vzniknout až mytologickým postavám bojovníků Pancho Villy a Emiliana Zapaty.

  • POST MORTEM. Režie: Pablo Larraín. Země: Chile, Mexiko, Německo. Rok: 2010. Projekce: Praha (19. 9.) / Olomouc (26. 9.) / Brno (27. 9.).
  • SALVADOR ALLENDE. Režie: Patricio Guzmán. Země: Chile, Mexiko, Francie, Německo. Rok: 2004. Projekce: Praha (20. 9.) /  Olomouc (/27. 9.) /  Brno (28. 9.).
  • PŘÍPAD PINOCHET. Režie: Patricio Guzmán. Země: Chile, Francie, Španělsko.  Rok: 2001. Projekce: Praha (21. 9.) / Olomouc (27. 9.) / Brno (28. 9.).
  • REVOLUCE. Režie: Mariana Chenillo, Fernando Eimbcke, Amat Escalante, Gael García Bernal, Rodrigo García, Diego Luna, Gerardo Naranjo, Rodrigo Plá, Carlos Reygadas, Patricia Riggen. Země: Mexiko. Rok: 2010. Projekce: Praha (23. 9.) / Olomouc (26. 9.) / Brno (27. 9.).
  • PUSŤ TO Z HLAVY. Režie: Alfredo Gurrola. Země: Mexiko. Rok: 2010. Projekce: Praha (24. 9.) / Olomouc (28. 9.) / Brno (29. 9.).
  • TAJEMSTVÍ JEJICH OČÍ. Režie: Juan José Campanella. Země: Argentina. Rok: 2009. Projekce: Praha (25. 9.) / Olomouc (28. 9.) / Brno (29. 9.).