Hitlerovy saně - téměř největší český vynález. Alespoň v muzeu

Praha - Část boční fasády nové budovy Národního muzea musela být vyskleny, aby bylo možné do budovy přestěhovat aerosaně Tatra V 855 z roku 1942. Stroj přezdívaný „Hitlerovy saně“ je jedním z největších exponátů chystané výstavy Vynálezci a vynálezy.

Dopravní prostředek o váze 1500 kilogramů zkonstruoval na základě osobního automobilu Tatra 87 začátkem 40. let minulého století pro potřeby německé armády tým Tatry Kopřivnice. Jediný vyrobený prototyp dosahoval rychlosti 80 kilometrů v hodině (plánováno bylo 130 kilometrů) a poháněla ho dvoulistá vrtule. Pohyb vzad, brzdění či pohyb v městském prostředí, kde by byla vrtule nebezpečná, zajišťoval válec opatřený šípovými lištami.

„Mohly být zamýšleny pro důstojníky, pro převoz raněných vojáků,“ odhaduje využití saní Pavel Douša z Národního muzea. Vyrábět se ale nikdy nezačaly - po porážce německé armády u Stalingradu je wehrmacht do bojů už nasadit nestihl. V Kopřivnici tak zůstal jen jediný prototyp, který se dnes z tamního muzea přestěhoval do Prahy. Vystaven zde bude v expozici Vynálezci a vynálezy od 27. září do konce dubna příštího roku.

  • Aerosaně Tatra V 855 zdroj: Národní muzeum
  • Aerosaně Tatra V 855 zdroj: Národní muzeum

Výstava zahrnuje šikovné i méně praktické vynálezy z techniky, lékařství, chemie, biologie, zemědělství, tiskařství a humanitních věd. Návštěvníci uvidí také čočkostroj, ornitoptéru, kinesiskop nebo Kaplanovu turbínu. „Patentka, remoska, síťovka či verzatilka jsou také českého původu,“ doplnila další exponáty spoluautorka výstavy Lucie Černá.

Zájemci si slavné a občas i bizarní objevy českých vědců a koumáků budou moci nejen prohlédnout, ale některé také sami vyzkoušet. Expozici doplní audiovizuální program, kreslené komiksy s životopisy vybraných osobností a tematické hry.

Reportáž Jitky Szászové (zdroj: ČT24)