Praha 1 demolici na Václaváku bránit nebude

Praha – Stavební úřad Prahy 1 nebude bránit bourání domu na nároží Václavského náměstí a Opletalovy ulice v Praze, majitel má na demolici ze zákona právo. Na dnešním veřejném slyšení senátního výboru pro kulturu to řekl vedoucí stavebního úřadu Prahy 1 Oldřich Dajbych. O demoliční výměr zatím nikdo nepožádal. Záměr historický dům zbourat a postavit místo něho komerční a administrativní centrum kritizují někteří odborníci i část veřejnosti.

„Ministerstvo pro místní rozvoj, které je ústředním orgánem státní správy, který metodicky řídí stavební úřady, říká, že vlastník budovy, pokud požádá o odstranění, má na to právo, a pokud dodá všechny podklady, které jsou nezbytné pro projednání, stavební úřad ne může, ale musí vyhovět,“ uvedl Dajbych.

Vedle hotelu Jalta by mělo vyrůst komerční a administrativní centrum za miliardu. Demolici stávající budovy před časem svým rozhodnutím umožnil ministr kultury Jiří Besser, který se rozhodl respektovat doporučení resortní rozkladové komise. Zmizet by tak měl nárožní dům a dvorní část hotelu, fasáda torza bývalé Akciové tiskárny zůstane zachována.

Jakub Bachtík, člen domácí rady Klubu Za starou Prahu: Má to dvě roviny. Jedna rovina je ten samotný dům, který je rozhodně hodnotný, patří do památkového fondu, a podle mého názoru by byla opravdu velká škoda, kdyby zmizel z Václavského náměstí, ale to je subjektivní a můžeme se o tom hádat dlouho. Pak je tam rovina druhá, a to způsob, jakým se rozhodlo. Považuji ho za velmi nešťastný, diletanský, který obešel veřejnou diskusi. Myslím, že tohle je věc, která ovlivňuje to, jakým způsobem se k domům v památkové rezervaci budeme chovat dál.

Jan Kněžínek, ředitel odboru památkové péče hl. m. Prahy: Úzce spolupracujeme s Národním památkovým ústavem a jeho návrhy bereme ve většině případů jako jeden z hlavních podkladů. Měli jsme stanoviska mnohých dalších odborníků, kteří tvrdí, že tento objekt není nijak zvlášť významný. Nechali jsme si také zpracovat studii historického vývoje Václavského náměstí a jasný výsledek je, že Václavské náměstí je neuzavřený celek.

Historici dnes při veřejném slyšení v Senátu označili záměr, který počítá s demolicí domu, za barbarský a bezohledný. Odborníci při dnešním veřejném slyšení ocenili architektonickou a urbanistickou hodnotu historické stavby, jejímž autorem je významný český architekt Bohumír Kozák. Nezanedbatelný je podle odborníků i protest veřejnosti.

Magistrát ale nepokládá dům, který je součástí pražské památkové rezervace, za něčím výjimečný. Ivana Síbrtová z odboru památkové péče pražského magistrátu řekla, že památkáři se projektem zabývali a diskutovali o něm s odborníky. Shodli se prý na tom, že pražskou památkovou rezervaci není možné „konzervovat“. Pod peticí proti záměru dům zbourat se podepsalo více než 13 tisíc lidí.

Rozhovor s Jakubem Bachtíkem a Janem Kněžínkem (zdroj: ČT24)

Rada první městské části už odsouhlasila navrhovanou velikost a výšku případné novostavby i její komerční a administrativní využití. Budova měla mít podle původního záměru devět nadzemních podlaží, podle posledního záměru investor počítá s vybudováním osmi podlaží. Podle dokumentace má být poslední patro ve výšce téměř 32 metrů. Stavba by měla také mít tři podzemní patra. Ve dvou je plánováno parkoviště a v jednom obchody. Prodejní místa mají být také v přízemí a prvních dvou patrech. Zbytek budovy bude určen pro kanceláře.