Co všechno Češi dali světu

Praha – Vynálezce a vynálezy spojené s českými zeměmi představuje nová výstava v pražském Národním muzeu. Autoři slibují překvapení v podobě toho, co všechno z běžného života je českého původu. Expozice představí pestré osudy více než dvaceti osobností, které po sobě zanechaly nesmazatelná díla světového či evropského významu. Chybět nebudou slavná jména jako František Křižík, Oto Wichterle nebo Jan Evangelista Purkyně.

Výstava v Národním muzeu představí významné i opomíjené vynálezce a objevitele, jejichž společným jmenovatelem je úzká vazba na české země. Prezentované vynálezce lze najít v mnoha oborech lidské činnosti – např. v technice, lékařství, zemědělství, biologii, chemii, ale i v humanitních vědách. Na své si přijdou i milovníci kuriózních a absurdních výtvorů. Některé vynálezy jsou k dispozici v originále, u jiných lze zase pomocí různých interaktivních modelů a her vyzkoušet princip, na kterém fungují. Pro děti i hravé a zvídavé dospělé návštěvníky budou připraveny životopisné komiksy třinácti osobností a hra na vědce.

„Snažili jsme se představit vynálezy, které jsou kuriózní nebo vešly v zapomnění, jako je třeba dálník, aerosaně nebo ornitoptéra, to znamená pokus sestrojit letadlo, které by napodobovalo let ptáků. To jsou unikátní věci, které můžeme vidět pouze na této výstavě,“ přibližuje ředitel Historického muzea Národního muzea v Praze Pavel Douša. Expozice se ale věnuje i humanitním vědám. „Jedna z těch oblastí se věnuje Janu Amosi Komenskému, Jaroslavu Černému, slavnému egyptologovi, nebo Bedřichu Hroznému, který založil obor chetitologie,“ doplňuje komisařka výstavy Vanda Marešová.

Středobodem výstavy je nositel Nobelovy ceny Jaroslav Heyrovský, který vynalezl polarograf. Tento málo známý vynález, ale i třeba kostku cukru či vynálezy z oblasti pivovarnictví, jsou v Národním muzeu k vidění do konce dubna příštího roku.