Divadlo v elektrice

Praha – Pražská tramvaj číslo 22 se třikrát promění v divadelní jeviště. Soubor Potrvá na této lince uvádí svou hru Bílá Hora 70/22. Svérázný pohled na české dějiny je příběhem „porážky, která má některé nezanedbatelné rysy vítězství“. Poprvé si ho mohli cestující vyslechnout 28. září.

Hlavní postavou i vypravěčem je tramvaj č. 22. „Od Bílé Hory k Vypichu prchá poražená stavovská armáda. Míjí supermarket Kaufland a pokračuje dále směrem ku Praze…,“ naznačuje soubor, o čem pojízdné představení vypráví. Jak vše skončí, ale nikdo z divadelníků neví, do tramvaje se při prvním uvedení vrhli bez jakékoli zkoušky.

„Jezdím každý den tramvají a představuji si, jak to asi budeme hrát. To je tak všechno, co pro to můžu udělat,“ poznamenala k přípravě jedna z členek souboru Anna Sedlická. Postavy do tramvaje přistupují postupně na jednotlivých zastávkách, představení trvá téměř hodinu a čtvrt.

„Je to výzva pro divadelníky, jak se chovat, co dělat. Takové výzvy přicházely už od 60. let, dalo by se říci, že jsou součástí divadla jakožto takového,“ podotýká k představením ve veřejném prostoru divadelní kritik Vladimír Hulec.

Reportáž Ondřeje Moravce (zdroj: ČT24)

Ročně se podobných projektů objeví několik. Loni například sklidil úspěch výstup skupiny Letí v odletové hale ruzyňského letiště. K pojízdnému představení Bílé Hory 70/22, kterou soubor Potrvá hrál až do včerejška pouze na jevišti, mohou zájemci přistoupit ještě v neděli 9. a v sobotu 10. října, vždy v 16:45.