Ekofilm sází na jehličnany

České Budějovice – 37. ročník Mezinárodního filmového festivalu o životním prostředí, přírodním a kulturním dědictví Ekofilm dnes startuje v Českých Budějovicích. Jeho letošním symbolem je rašící borovice. Týdenní program nabízí informace o stromech a lesích, pralesích či městské zeleni, ale i další zajímavosti. Filmy bude posuzovat mezinárodní i česká studentská porota, jež udělí celkem dvanáct cen.

Letošním symbolem festivalu je rašící jehličnan, protože rok 2011 byl OSN vyhlášen Mezinárodním rokem lesů. „Les je jeden z klíčových ekosystémů naší planety. Jak všichni víme, na péči o něj logicky existuje řada názorů a na toto téma také množství snímků. To jen dokazuje 202 přihlášených a 59 soutěžních filmů letošního ročníku Ekofilmu. Diváci se mají na co těšit,“ říká ministr životního prostředí Tomáš Chalupa.

Na festival přihlásilo své filmy 35 zemí z celého světa, i tak vzdálených jako Jihoafrická republika, Šalamounovy ostrovy, Nový Zéland či Ekvádor. Nejvíce filmů přihlásilo Německo. Filmy bude posuzovat šestičlenná porota. Usednou v ní americký potápěč a ekolog William Parks, novozélandský režisér Ilja Ruppeldt, architekt Osamu Okamura, Dagmar Rajčanová, organizátorka slovenského festivalu Envirofilm, prezidentka Ecomove International Alice Aronová a filmový producent a publicista David Prudký.

Zahájení festivalu proběhne dnes na Náměstí Přemysla Otakara v Českých Budějovicích. Už od 14:00 poběží program pro rodiče s dětmi, v 16:00 bude odstartována cyklojízda na Hlubokou a zpět, v 18:00 proběhne koncert skupiny The Tap Tap a ve 20:30 zahájení promítání festivalu v kině Kotva, a to zvláštním uvedením filmu Yanna Arthuse Bertranda O lesech a lidech, který vytvořil pro OSN jako oficiální film pro Mezinárodní rok lesů.

Festival nabídne bohatý doprovodný program

Kromě již zmíněných hudebníků vystoupí třeba Ivan Hlas, Varhan Orchestrovič Bauer, Jazzová sekce OFO a Epoque quartet, Swing Trio Avalon a Jakub Šafr. Přehlídkou bude počtvrté provázet Jaroslav Dušek. Ekofilm připravil pro svoje diváky letos celou řadu zajímavých soutěží o hodnotné ceny. Příležitost se jim nabízí ve fotosoutěži, ve které porota vybere nejlepší snímky jakéhokoli jehličnanu, symbolu letošního ročníku festivalu.

Ekofilm bude hostovat také v Třeboni a skončí tradičně v Českém Krumlově. Kinobus Ekofilmu pak zavítá do škol, mezi seniory i do dětské psychiatrické léčebny. Slavnostní zakončení proběhne v sobotu 8. října od 19:30 v Městském divadle, kde festival promítne i v neděli 9. října od 9:00 do cca 13:00 kolekci vítězných filmů. Vstup na akci je opět zdarma.

Reportáž Veroniky Kabátové (zdroj: ČT24)