Velký atlas světa pěkně vydesignovaný

Praha - V prostorách bývalého kina v suterénu Šporkovského paláce v Hybernské ulici mohou návštěvníci zhlédnout instalaci Velký atlas, při jejíž přípravě Designblok spojil síly s českými designéry, Hnutím Duha a pražskou kanceláří OSN. Palác se od 4. do 9. října stane jedním z takzvaných Superstudií blížící se přehlídky designu. Zájemci v něm naleznou zejména šperky, užité umění, prezentaci nových produktů od světových firem a návrhářských studií či právě výstavu s ekologickým přesahem, kde je možné vidět například židli z plastových lahví nebo mísu ze starých telefonních drátů. Vybrané akce Designbloku bude Portál ČT24 přenášet od 5. Do 7. 10. Vždy od 17:00 do 19:00 v rámci sekce Kultura on-line.

„Já jsem dělala hlavní centrální projekt - model cirkulace vody v přírodě. Pojala jsem to ale trochu jiným způsobem. Je na návštěvnících, jak k ekologii a vnímání souvislostí přistoupí,“ okomentovala práci na Velkém atlasu světa designérka Michaela Tomišková, která ve svém modelu zkombinovala laboratorní sklo, baňky s vodou a křišťál.

Zájemci na expozici naleznou také informace o nových ekologických technologiích a zhlédnou důmyslné produkty z recyklovaných materiálů. Na místě je vystaveno například dřevěné „špalíčkové křeslo“, papírová lampa a kartonové křeslo. Obyčejné zavařovací sklenice pak designéři proměnili v broušené vázy.

„Kromě Hybernské ulice mohou od 4. října milovníci designu zamířit také do prostor Superstudia Futurama v Holešovicích, kde se budou prezentovat zejména designéři interiérů a doplňků. Ústředním tématem letošního Designbloku je město, takže jsme se snažili, aby se to dění odehrávalo po celé Praze. Nejdůležitějšími zónami ovšem zůstává Staré a Nové Město, Karlín a Holešovice,“ řekla pořadatelka Jana Zielinski.

Vstupenky na Designblok jsou za 250 korun pro dospělé a 150 korun pro studenty. Návštěvníci s nimi budou moci obejít všechny instalace v obou studiích, a to až do konce přehlídky. Samostatné vstupné má jen novinka letošního ročníku - Designblok Dreft Fashion Week, který nabídne řadu přehlídek a prezentace módních světových i českých značek a návrhářů. „Zajímavostí této akce je, že se na ní budou střídat zahraniční značky s českými návrháři,“ upřesnila Zielinski.

Kurátor Designbloku Jiří Macek upozornil na přítomnost zahraničních hostů: „V úterý od 15 hodin proběhne ve Šporkovském paláci Design interview s francouzský studiem 5.5 designers, kteří vůbec poprvé zavítají do Čech. Zajímavé na těchto lidech je, že jsou konceptuálně zaměření, vycházejí z myšlenky a v současné době pracují pro významné značky po celém světě. To samé se dá říct o světoznámé londýnské designérské dvojici Edwardu Barberovi a Jay Osgerbym tvořící vlastní studio BarberOsgerby. Ti v poslední době prosluli designem olympijské pochodně pro Letní olympijské hry Londýn 2012 a židlí Tip Ton pro značku Vitra.“