Jiří Suchý chce prorazit, dokud je mladý

Praha – Jubilant Jiří Suchý dostane večer v divadle Semafor diamantovou desku. Vydavatelství Supraphon tím všestranného umělce, který o víkendu oslavil osmdesátku, ocení za víc než dva miliony a tři sta tisíc prodaných nosičů. Právě tolik jich Supraphon vydal mezi lety 1960 a 2011. S ohledem na plány, které o víkendu Jiří Suchý odhalil, zřejmě nejde o definitivní číslo.

Všestranný umělec Jiří Suchý baví fanoušky skoro šest desetiletí. Za tu dobu má tento textař, hudebník, zpěvák, herec a muž mnoha dalších rolí na kontě stovky písniček. Pod největšími hity je podepsaný jako součást legendárního dua Suchý-Šlitr, tedy dvojice, která byla synonymem nejslavnější éry divadla Semafor. „Jako skladatel jsem znám tím, že jsem napsal Pramínek vlasů a Blues pro tebe. To, že jsem napsal dalších tři sta písní, to už se nepočítá. Tak jsem si říkal, že musím konečně prorazit, dokud je člověk mladý,“ říká Jiří Suchý.

Jiří Suchý dostane diamantovou desku (zdroj: ČT24)

I na své víkendové oslavě dal Jiří Suchý šanci těm méně známým skladbám. Svým hostům nezpíval ty nejznámější, ale ty nejoblíbenější písničky. A sklidil potlesk vestoje. Představení s názvem Znám i starší lidi uvidí brzy taky diváci v několika dalších českých městech. Plány legendárního umělce tím ale rozhodně nekončí. Na listopad připravuje premiéru hudební komedie Levandule a na jaře chce uvést muzikál Kam se poděla Valérie?