Tetovaná Slávie aneb Vítejte v klubu epopeje

Praha - Jiří z Poděbrad na kole BMX, bohyně Slovanů Slávie s tetováním a korunovace dýdžeje místo krále jsou jen některé příklady toho, jak mladí umělci přetvořili Slovanskou epopej. Jejich verze dvaceti pláten Alfonse Muchy jsou pod názvem Klubová epopej vystaveny v rámci přehlídky Designblok. 21. plátno mají vytvořit sami návštěvníci.

Autory jsou většinou ne příliš známí výtvarníci, designéři a fotografové. Na zpracování děl na marketingově zadané téma měli asi tři měsíce a jejich odměnou za práci je právě vystavení na Designbloku a určitá možnost prezentace.

Každý z vybraných autorů měl za úkol po svém zpracovat jedno z Muchových pláten, jež mapují dějiny slovanské historie. Někteří se ve svých dílech snažili vyzdvihnout symboliku původních pláten, v jiných bylo jasně vidět, který z Muchových obrazů autor zpracoval. Všichni ovšem k diskutovanému dílu přistoupili s nadhledem a humorem.

Klubová epopej / Apotheosa
Zdroj: Vít Šimánek/ČTK

To dokládá zejména dílo fotografa a výtvarníka Davida Sudy, který plátno Apotheosa z dějin Slovanstva pojal velmi hravě - fotografii obrazu zvětšil a obličej ústřední postavy vyřízl. „Když jsem přemýšlel o tom, kdo je dnes vlastně typickým Slovanem, tak v dnešní době personifikace a sociálních sítí, kdy každý je vlastně tou hlavní figurou, udělal jsem to tak, aby každý mohl do obrazu doplnit sám sebe,“ vysvětlil.

Neméně výrazná je i instalace děl Davida Šestáka a Michala Blažka, kteří své obrazy namalovali fosforeskujícími barvami, takže jsou vystaveny v prostorách s ultrafialovými lampami. Na výstavě se veřejné prezentace dočkal také známý streetartový umělec tvořící pod přezdívkou Aargh, mladá umělkyně Ilona Polanská nebo člen umělecké skupiny Hurá Michal Blažek.

Klubová epopej / Slavnost Svantovítova
Zdroj: Vít Šimánek/ČTK
Slovanská epopej / Slavnost Svantovítova
Zdroj: ČT24/Wikipedia

Na expozici Klubová epopej se mohou návštěvníci přijít podívat po celou dobu trvání letošního Designbloku, který končí 9. října. V budoucnu by se pak díla měla vydat na celorepublikové turné po českých městech.

Reportáž Lucie Klímové a Ivy Němcové (zdroj: ČT24)