V kině na filharmoniky do Berlína, na balet do Petrohradu

Praha - Novinkou přímých přenosů do kin bude silvestrovský koncert Berlínské filharmonie, který příznivci klasiky zhlédnou 31. prosince odpoledne. Další novinkou bude první 3D balet na světě - Giselle z Mariinského baletu v Petrohradě, do českých kin půjde v omezené distribuci pouze ve dnech 21. až 23. října. V přímém přenosu se bude v této sezoně promítat ale také činohra z Národního divadla v Londýně a operní inscenace z newyorské Metropolitní opery (Met).

„Opera i balet mají věrné publikum a našim úkolem je ho podchytit. Když se to podaří, tak přenosy navštěvuje pravidelně,“ řekl organizátor Martin Cikánek ze společnost Aerofilms. Loni navštívilo v České republice 11 přímých operních přenosů přes 40 tisícdiváků, dalších pět tisíc vidělo opery ze záznamu v sérii Přidáváme!. Celosvětově podle Cikánka sledovalo přímé operní přenosy více než 2,6 milionu diváků, což je třikrát více, než navštíví Met za celý rok.

Letos se do projektu „z Metropolitní“ zapojilo 23 kin ve 20 českých a moravských městech, většina lístků do pražského kina Aero je podle Cikánka už vyprodaná. Slevy a abonmá si určují jednotlivé kinosály zvlášť.

Přenosy z newyorské Met vstoupí příští sobotu do páté sezony, fanoušci se mohou těšit na Donizettiho tragickou operu Anna Bolena se sopranistkou Annou Netrebkovou v titulní roli. Premiéru měla v New Yorku minulé pondělí a sklidila velké uznání americké kritiky.

Druhou sezonou budou pokračovat přímé přenosy z Bolšoj baletu v Moskvě, tentokrát s repertoárem klasických ruských baletů z dob největší slávy carského baletu 19. století. Kromě baletu Giselle 3D z Mariinského divadla v hlavní roli s Natalijí Osipovovou bude Aerofilms přenášet i tři představení z Královského baletu v Londýně a dvě z Pařížské opery. Program je kvůli své rozsáhlosti a lepší čitelnosti nabízen jednotlivým kinům ve dvou sériích - šeříkové a safírové.

Třetí sezonou se budou promítat i živé přenosy divadelních inscenací, a to nejen z hlavní budovy londýnského Národního divadla. Čtyři přenosy budou opět obohaceny úvodem o vzniku a přípravách dané inscenace. Dramaturgie nabídne klasickou komedii, první z nich - Sluha dvou pánů - se odvysílala už 15. září. V říjnu bude uvedena inscenace Kuchyň dramatika Arnolda Weskera. Po ní bude následovat hra Collaborators (Kolaboranti či Spolupracovníci) a shakespearovská Komedie omylů.