Bob Geldof - punker rytířem

Dublin - Irského zpěváka, muzikanta, aktivistu a příležitostného herce Boba Geldofa přezdívají britská média kvůli jeho charitativním megakoncertům „svatý Bob“. Punkový hudebník, který se stal rytířem a jeho humanitární úsilí mu dokonce vyneslo nominaci na Nobelovu cenu za mír.

Celým jménem Robert Frederick Xenon (Zenon) Geldof se narodil 5. října 1951 v irském Dún Laoghaire. Na začátku 80. let jej proslavila irská punková kapela The Boomtown Rats, s níž nahrál a nazpíval hity jako Rat Trap, Up All Night nebo I Don't Like Mondays. Geldof je též spoluautorem písně Do They Know It's Christmas?, což je jeden z nejprodávanějších singlů všech dob.

V roce 1982 si zahrál hlavní postavu dospělého Pinka ve filmu The Wall, součásti legendárního projektu kapely Pink Floyd podle scénáře Rogera Waterse. V polovině 80. let se vydal na sólovou dráhu a začal se věnovat i organizování charitativních akcí. K těm nejznámějším patří obří koncerty Live Aid - za tento projekt ho britská královna v roce 1986 povýšila do šlechtického stavu - a Live 8, spolu s krajanem Bonem stojí i za kampaní Zrušme chudobu.

  • Bob Geldof zdroj: Stránky Boba Geldofa
  • Bob Geldof zdroj: Stránky Boba Geldofa

O odstranění chudoby se podle svých slov snaží neustále a současně tvoří muziku, jak prohlásil i v Praze, kde se účastnil pražské konference Forum 2000. V roce 1994 též koncertoval v pražském Paláci kultury.

Mnozí Geldofa za jeho úsilí oslavují, ale jiní zase kritizují a obviňují ze svatouškovství - že prý spousta peněz z jeho monstrkoncertů nikdy do Afriky nedorazila a on sám na nich hodně vydělal.