Nadace Vize 97 udělila cenu Ivě Mojžišové

Praha - V den pětasedmdesátých narozenin exprezidenta Václava Havla udělila jeho nadace cenu filozofce Ivě Mojžišové. Diplom a pamětní ozdobu v podobě berly sv. Vojtěcha převzala dnes za osobní účasti bývalého prezidenta a jeho choti Dagmar v bývalém kostele sv. Anny v prostorách Pražské křižovatky. Slavnost byla určena Mojžišové, ovšem příchozí gratulovali i Havlovi k dnešnímu půlkulatému jubileu. Poctu mu složili potleskem vestoje.

Iva Mojžišová, jedna z nejvýznamnějších slovenských historiček umění, je teprve druhou ženou, jež toto ocenění Nadace Dagmar a Václava Havlových Vize 97 získala, zároveň je také první laureátkou slovenské národnosti. Vydala několik stěžejních literárních děl a kritických textů. Ohlasy odborníků i čtenářů vzbudila v poslední době například kniha Giacomettiho oko (1994) a Giacomettiho smiech (2009), jež pojednávají o tvorbě slavného švýcarského sochaře a malíře. Nedávno vyšly její texty také v knize Ženy v českých a slovenských dějinách umění (2008).

Václav Havel

„Tato cena je udělována potřinácté. Už má nějakou tradici. My jsme se rozhodli, že budeme odměňovat ty, kteří nejsou pyšní. Ty, kteří si nemyslí, že všechno vědí. Ty, kteří si nemyslí, že to, co nevědí, se brzy dozvědí. Protože jsou tak chytří, že to odhalí, poznají, pochopí. Ty, kteří si umí klást otázku o smyslu věcí, o smyslu sama sebe, o smyslu svého konání, o smyslu věcí a o důvodech jejich nesmyslu.“

Ocenění je každoročně udělováno lidem, kteří rozšířili lidský obzor, poukázali na méně známé souvislosti, napomohli včlenit výsledky vědy do kultury či prohloubili lidské pohledy na svět. Předání ceny bylo jednou z akcí Havlových narozeninových oslav na počest životního jubilea. Ty začaly velkým sobotním večírkem v pražském uměleckém centru DOX. Havlovi přáli osobně i písemně význačné české a světové osobnosti a politici.

V den narozenin Havla dostal loni cenu rakouský filozof a esejista Konrad Paul Liessmann. V minulosti ji obdrželi dále například italský spisovatel Umberto Eco, český vědec Zdeněk Neubauer, americký ekonom a bývalý člen vlády amerického prezidenta Billa Clintona Robert Reich či český geolog a popularizátor vědy Václav Cílek.

Václav Havel
Zdroj: Ondřej Němec/isifa/LN

Gratulace přišly Václavu Havlovi i ze zahraničí

K dnešním pětasedmdesátinám přišly exprezidentovi Václavu Havlovi gratulace nejen od lidí z České republiky včetně jeho následovníka Václava Klause, ale i od významných osobností ze zahraničí. Havel dnes na svém webu poděkoval za upřímná blahopřání a dárky. Přání mu poslali například bývalý americký prezident Bill Clinton s manželkou Hillary, současnou ministryní zahraničí USA. Bývalé hlavě státu napsali také německá kancléřka Angela Merkelová či japonský císař Akihito nebo americký zpěvák Lou Reed. V prostorách Pražské křižovatky dnes exprezidentovi blahopřály desítky až stovky lidí, například Saša Gedeon, Jiří David, Taťána Vilhelmová nebo Michael Kocáb.

Lou Reed Václavu Havlovi

„Mému drahému příteli: šťastné, šťastné narozeniny. Velké objetí a pusu. Přál bych si, abych teď s tebou mohl být. Vše nejlepší. S láskou Lou.“