Jakobín v Národním jako škola života

Praha – Jako první operní premiéru v sezoně 2011/2012 nastudovalo Národní divadlo jednu z nejuváděnějších českých oper – Jakobína Antonína Dvořáka. Toto niterné operní dílo je oslavou české hudebnosti, domnívá se Jiří Heřman, který se ujal třinácté inscenace Jakobína na scéně Národního divadla. Scénograficky je zasazena do prostředí venkovské školy.

Jakobín měl světovou premiéru právě ve zlaté kapličce v roce 1889. Od té doby zde byl nastudován dvanáctkrát, naposledy před osmnácti lety. Po třinácté ho Národní divadlo zařadilo na repertoár v roce 170. výročí narození Antonína Dvořáka.

Příběh líčí návrat hraběcího syna, „podezřelého“ emigranta, zpět do vlasti, kde musí spolu se svou ženou projít klubkem maloměstských intrik, které směřují místní obyvatelé jak vůči sobě samým, tak i proti němu. Jako v mnoha jiných podobně laděných českých dramatických dílech končí i zde všechny nakupené a vyhrocené konflikty v pokorném, smířlivém a vlídném zmoudření.

  • Alžběta Poláčková, Jan Ježek a Aleš Briscein autor: Hana Smejkalová, zdroj: Národní divadlo
  • Svatopluk Sem autor: Hana Smejkalová, zdroj: Národní divadlo

„V novém nastudování Dvořákova Jakobína jsme společně se scénografem Pavlem Svobodou vyšli z prostředí školy, pohlížíme na vše očima učitele, který v nás dospělých stále vidí děti. Učíme se celý život, někdy s úsměvem, někdy s pláčem. Dvořákův Jakobín je toho krásným příkladem,“ prozradil Jiří Heřman.

Inscenace pro něj byla první spoluprací s šéfdirigentem orchestru ND Tomášem Netopilem. Pod jejich vedením vystoupí Maria Kobielska, Dana Burešová, Kateřina Kněžíková, Alžběta Poláčková, Luděk Vele, Aleš Briscein nebo Svatopluk Sem.

Reportáž Jiřího Svobody (zdroj: ČT24)

Premiéry Jakobína chystá Národní divadlo dvě – 8. a 9. října. První z nich bude živě přenášet Český rozhlas a spolu s ním dalších 24 zahraničních stanic.