Rock, folk i funky na sladkém dřevě

Praha - Největší hvězdou mezinárodního festivalu Kytara napříč žánry bude španělský flamenco kytarista Vicente Amigo, který vystoupí 15. listopadu v pražském Divadle Hybernia. 14. ročník festivalu akustické kytary nabídne v Praze i mimo ni tradici, rock, folk, funky a letos i etno a world music.

Program zahrnuje od 9. října do 30. listopadu 15 koncertů. Kytaristé zavítají do Benešova, Tábora, Varnsdorfu, Černošic, Dolní Poustevny, Pardubic, Kadaně a Chýně u Prahy. „Mimopražské koncerty jsou mnohdy navštěvovány i víc. Prospívá to festivalu i umělcům. Zahraniční muzikanti se navíc dostanou do pro ně nezvyklého a zajímavého prostředí,“ uvedl zakladatel festivalu kytarista Stanislav Barek.

Kromě uznávaných tuzemských interpretů představí festival i několik objevů a talentů, stejně jako hvězdy světové velikosti. Vicente Amigo, jenž je označován za kytaristu 21. století, zahrál v roce 2005 ve vyprodaném Obecním domě. Držitel cen Grammy tentokrát přiveze úplně nový hudebně-taneční projekt nazvaný Paseo de Gracia.

Někteří hudební kritici Amiga považují za následovníka legendárního Paco de Lucíi, více než on je ale spjat s flamenkem a jazzem. Vedle slavného Amiga přijedou umělci z africké Burkiny Faso, Guatemaly a Mexika.

Zahájení se uskuteční v pražské Písecké bráně, kde vystoupí Američan kombinující funky s náročnou technikou fingerpicking Adam Rafferty a mladá folk-jazzová písničkářka a kytaristka Markéta Zdeňková v doprovodu svého tria a houslistky Kateřiny Janálové.