Doba krále Slunce září v Belgii

Liege – Zatímco v Praze úspěch zaznamenala výstava o rodu Rožmberků, v belgickém Liege (Lutych) se návštěvníci mohou seznámit s životem a dobou krále Slunce – Ludvíka XIV. Putovní expozice je instalována v krásném prostředí Katedrály svatého Pavla. Sedmnácté století bývá někdy označováno i jako století Ludvíka XIV., který zrealizoval několik velkolepých projektů v čele s Versailles. Výstava v katedrále představuje jak náročnou architekturu, tak množství různorodých uměleckých předmětů (obrazy, sochy, zbraně, relikviáře atd.), které odrážejí okázalou nádheru i uměleckou náročnost doby krále Slunce.

Expozici dominuje obrovské plátno Obrácení svatého Pavla od Bertholeta Flémala (circa 1670), který měl své původní místo právě v liegeské katedrále. Dotknout se doby Ludvíka XIV. umožňují artefakty shromážděné ze soukromých i veřejných sbírek – včetně Versailles. Výstavu, která potrvá až do 25. ledna 2012, doprovází i bohatý doprovodný program obsahující koncerty, konference i různé praktické výuky, jako je například střelba z kuše či aranžmá oběda u soudu „zlatého věku kultury“, jak označil 17. století Voltaire.

Výstava Doba krále Slunce je v katedrále doplněna ještě o dva projekty, jež jsou prezentovány v různých podlažích objektu. V gotické křížové chodbě nalezne divák velice působivé 3D fotografie města Liege 17. století, včetně možnosti zakoupit obsáhlé a kvalitní 3D - DVD se zasvěceným komentářem.

  • Umění v 17. století autor: Marie Třešňáková, zdroj: ČT24
  • Relikviář sv. Lamberta autor: Marie Třešňáková, zdroj: ČT24

V podkrovních sálech jsou pak k vidění pozoruhodná díla z pokladnice, veřejných a soukromých sbírek, která doplňují stálou expozici s tématem „Umění v sedmnáctém století“.

  • Doba krále Slunce / relikviář autor: Marie Třešňáková, zdroj: ČT24
  • Doba krále Slunce / relikviář autor: Marie Třešňáková, zdroj: ČT24