V Evaldu se na týden usídlil norský svět

Praha - Norská komedie Happy Happy, která se probojovala do nominací na Oscara bude součástí Týdne norského filmu Norfest v pražském kině Evald. V programu přehlídky od 10. do 16. října je sedm norských snímků. Kromě projekcí nabídne festival i divácké soutěže a tři přednášky vedené odborníky o cestování a poznávání Norska s názvem Norsko zblízka.

„Chybět nebude ani ochutnávání v Norsku oblíbených jídel a nápojů jako jsou vafle či cider,“ řekla mluvčí přehlídky Alice Aronová. Vstupné na filmová představení činí 99 korun. V rámci doprovodného programu proběhne i prezentace knihy fotografky Petry Doležalové Doteky Severu.

„Knížka vznikla na základě mých deseti cest, kdy jsem měla možnost poznat severské národy za pomoci velice osobitého průvodce. Na Norsku mě fascinuje krása a čistota přírody a možnost naslouchat tomu, co už jsme si v naší civilizaci odvykli,“ přiblížila svoji knihu Petra Doležalová, která některé fotografie pořizovala i v třicetistupňových mrazech.

Rozhovor s I. Košuličovou a P. Doležalovou (zdroj: ČT24)

Zájemci o norský film uvidí dále snímky Kurz negativního myšlení, který pojednává o jednom vydařeném večírku, na kterém parta handicapovaných lidí zúčtuje s falešnou upřímností a soucitem. Dále pak Domů na Vánoce a Tommyho peklo, tragikomedii kultovního islandského filmaře Fridrika Thóra Fridrikssona Mama Gogo a také snímek Hanse Pettera Mollanda Bezva chlap s populárním Stellanem Skarsgärdem v hlavní roli. Součástí přehlídky bude i tragikomede s názvem Na sever, která s jemným humorem vypráví o tom, že začít znovu žít můžete kdykoliv. Hlavní hrdina tlouštík Jomar, kdysi úspěšný atlet, se v ní vydává na dobrodružnou cestu za svým synem, kterého nikdy nepoznal.

„Zajímavé jistě je, že oba úspěšné snímky Happy, Happy a Kurz negativního myšlení vznikly v jedné produkci, která se zaměřuje na debutanty a nízkorozpočtové filmy. Ačkoli v Norsku momentálně neexistuje výrazná vůdčí osobnost jako například v Dánsku Trier nebo ve Finsku Kaurismäky, řekli jsme si, že by bylo dobré představit současný norský film. Přehlídka obsahuje snímky zhruba od roku 2005 do současnosti,“ řekla v rozhovoru ve Studiu 6 organizátorka přehlídky Ivana Košuličová.

Snímek Happy Happy letos získal ocenění na festivalu v Sundance a zároveň byl vyslán do bojů o nominaci na Oscara. V Norsku získal prestižní filmovou cenu Amanda za nejlepší mužský herecký výkon pro Henrika Rafaelsena. Do českých kin přijde 13. října.