Tento týden patří architektuře

Praha - Jen týden po oslavách světového dne architektury se Pražané mohou opět naplno věnovat tuzemské i světové architektuře. Začíná totiž již 5. ročník mezinárodního festivalu Architecture Week 2011, který od 10. do 23. října nabízí řadu výstav, přednášek, seminářů, konferencí a filmových projekcí.

„Jedním z nejzajímavějších projektů je projekt s názvem Architektura a urbanismus visegrádské čtyřky (V4), který se organizátoři, Czech Architecture Week a Správa Pražského hradu, rozhodli realizovat také vzhledem k letošnímu předsednictví České republiky ve V4,“ informovala mluvčí festivalu Gabriela Štěpánková s tím, že lákadlem už je jen samotné umístění akce - koná se v prostorách renesančního Letohrádku královny Anny na Pražském hradě.

Projekt čítá celkem čtyři výstavy, jež se zaměřeny na metropole těchto čtyř spřátelených zemí, jejich urbanizaci, architekturu a mladou architekturu (tato expozice je umístěna v Národní technické knihovně). Návštěvníci se blíže seznámí nejen s Prahou, Bratislavou, Varšavou a Budapeští, ale také s dalšími 18 architektonicky zajímavými městy.

V pražském letohrádku Belveder je také umístěna expozice s názvem Arch Cities neboli univerzální město. Instalace představuje architekturu metropolí celého světa - od Evropy a Asie přes Afriku až po Austrálii a Severní a Jižní Ameriku. Formou prezentace modelu a filmové projekce se výstavy zúčastní více než 30 států. „Návštěvník zde má jedinečnou příležitost seznámit se s architekturou a porovnat vlivy, které působí na architekturu a její tvůrce v různých částech světa,“ dodala k programu Štěpánková.

„První ročník jsme začínali s deseti státy, dnes plošně pokrýváme půlku světa, jsou zde tři stovky architektů z 35 států. Hlavní centrála je v Belvedéru. Druhá část je v Národní technické knihovně, kde jsou zejména výstavy studentů, jak visegrádské čtyřky, tak z dalších států,“ informoval Pavel Šťastný, organizátor festivalu.

Výstavy v Belvedéru přibližují architekturu a urbanismus velkých měst, metropolí visegrádské čtyřky tak, aby si návštěvník mohl udělat obraz o tom, jak se jednotlivá města rozvíjí. Dá se říct, že architektonické prvky V4 jsou podobné také z toho důvodu, že se nacházíme v podobném klimatickém pásmu, jakož i v podobném pásmu mentality. Ale faktem je, že příliš spolupráce mezi architekty těchto čtyř zemí (Česko, Maďarsko, Polsko, Slovensko) moc vidět není,“ doplnil další z organizátorů Petr Soukup.

Oba organizátoři pak upozornili na velkou náročnost expozice Arch Cities, která je způsobena hlavně objemnými a křehkými modely staveb, které by se v některých případech daly označit za malá umělecká díla.