Archu rozduní obří japonské bubny

Praha - Unikátní interaktivní projekt, který nabídne široké veřejnosti neotřelý hudební zážitek, připravilo Divadlo Archa. Během dvoudenního hostování probíhá v Arše hudební workshop pod vedením špičkových japonských hráčů na bubny taiko. Dětští a dospělí účastníci dílny mají příležitost vytvořit si vlastní hudební nástroje - bubenící si z Japonska na Evropské turné přivezli celou tunu surového bambusu.

Divadlem Archa znějí v těchto dnech dunivé rytmy obřích japonských bubnů taiko. K vidění a poslechu jsou japonské hudební skupiny Ondekoza a Bamboo Orchestra. V Praze představí svůj nejnovější společný projekt Hudba a rytmy Tokia. Součástí dvoudenního hostování je i hudební dílna pro děti i dospělé.

„Kdybych to měl srovnat s tím, co jsme v Praze již viděli, vždycky to byly spíš takové show, pop, kdežto Ondekoza skutečně hrají na bubny hudbu, která je na jednu stranu tradiční, na druhou stranu propojená s komunitou, protože to vždycky bylo komunitní umění. Vedle toho propojují tradiční japonské umění se soudobou hudbou. Je to zážitek,“ popisuje ředitel divadla Archa Ondřej Hrab.

Rozhovor s Ondřejem Hrabem a Robinem Heřmanem (zdroj: ČT24)

Interaktivní program vedou sami japonští hudebníci, kteří se po loňském africkém turné vydali i do Evropy. Dětští a dospělí účastníci dílny si mohou vytvořit vlastní hudební nástroje - hudebníci si z Japonska na evropské turné vezou celou tunu surového bambusu. Dílna je určena dětem, jejich rodičům, studentům uměleckých škol, hudebním profesionálům a všem, kdo mají zájem se seznámit s tradičním způsobem výroby hudebního nástroje z bambusu a hry na něj. Je možnost si zahrát na ozvučná dřívka, flétny či bambusové bubínky.

„Prameny hudby taiko jsou ve svatyních a v chrámech, protože vždycky patřila k tradičním slavnostem. Lidé v Japonsku se radovali a snažili se tu radost nějakým způsobem zvnějšnit. Právě přenesení na blánu bubnu je jedním z úžasných prostředků, jak toho docílit,“ dodává Robin Heřman z Česko-japonské společnosti s tím, že taiko má i úžasný rehabilitační účinek.