Historická divadla zdobí nábytek Radima Ulmanna

Praha - Tvrobu architekta Radima Ulmanna mapuje nová výstava v galerijních prostorách Ledeburského paláce v Praze. Architekt navrhl sedací nábytek pro řadu českých historických divadel. Komorní expozici s názvem Nábytek pro historická divadla, kterou pořádá Národní památkový ústav (NPÚ), potrvá do konce října.

„Výstava je bezesporu komorní, ale velmi významná. Prezentuje jen dílčí segment tvorby Radima Ulmanna zaměřené na nábytek v historickém prostředí. Na vybraných příkladech zde můžete vidět různé styly sedacího nábytku pro divadla,“ zahájila expozici ředitelka NPÚ Naděžda Goryczková. NPÚ je s autorem spřízněn dlouholetou spoluprácí, která vyvrcholila před několika lety, kdy Ulmann navrhl zahradní nábytek pro zahradu Ledeburského paláce. Unikátní otočné židle na jedné noze slouží návštěvníkům módních přehlídek, koncertů a divadelních představení.

Kromě informačních panelů, jež přibližují více než 60letou kariéru uznávaného interiérového architekta, jsou na výstavě prezentovány také konkrétní exempláře sedacího nábytku, který Ulmann navrhl pro různé kulturní stánky. Ve vitrínách jsou vystaveny i zmenšené modely křesel a sedadel. Kurátorsky se na expozici podíleli Daniela Karasová a Vladimír Šlapeta.

Radim Ulmann se významnou měrou podílel na současné podobě řady historických divadel a sálů. Jeho sedací nábytek slouží návštěvníkům v Divadle v Karlových Varech (1886) či v pražském Stavovském divadle (1783), které se rozsáhle rekonstruovalo před zhruba 20 lety. Ulmann navrhl křesla se sklápěcími sedadly a sedací nábytek také do soudobých objektů. Není proto divu, že oblíbeným mottem vyučeného truhláře jsou prý slova, která pronesl architekt Ludwig Miese van der Rohe: „Židle je velmi složitý předmět. Možná těžší než mrakodrap.“