Jihlavský festival přivítá perzekvované filmaře

Jihlava – Letošní 15. ročník Mezinárodního festivalu dokumentárních filmů v Jihlavě se připojil k protestům za propuštění významného íránského režiséra Džafara Panahího. Filmaře režim odsoudil k šesti letům domácího vězení a k zákazu natáčení. Na jihlavské přehlídce bude v české premiéře uveden Panahího snímek s názvem Tohle není film.

Džafar Panahí dostal svoji filmovou výpověď do Evropy zapečenou v koláči. Snímek poprvé viděli diváci v Cannes. „Měli jsme natočenou třetinu filmu, když vtrhla razie, zabavili všechno a pak začaly problémy. Na dvacet let mi zakázali točit,“ uvedl Panahí. „Je třeba upozorňovat na to, že součástí umělecké výpovědi je i kritika a kritická mysl a že politické režimy by neměly umělce perzekvovat, že by měly naopak naslouchat tomu, jak umělci vidí současnost,“ myslí si ředitel jihlavského festivalu Marek Hovorka.

Problémy s cenzurou v době frankistické diktatury měl i režisér Basilio Martín Patíno. Subjektivní zobrazení každodennosti v nacistickém režimu se do tehdejších kin nikdy nedostalo. Zakladatel moderního španělského dokumentu uvede své filmy v Jihlavě osobně a oslaví tady své 81. narozeniny.

Reportáž Pavly Sedliské (zdroj: ČT24)

Letošní 15. ročník Mezinárodního festivalu dokumentárních filmů Jihlava 2011 se uskuteční 25. až 30. října. Je největší svého druhu ve střední a východní Evropě a patří mezi nejvýznamnější kulturní akce Kraje Vysočina.