Nepřítele lidu hledejte v Ústí nad Labem

Ústí nad Labem – Činoherní studio v Ústí nad Labem jako svou první premiéru v nové sezoně připravilo Ibsenova Nepřítele lidu. V titulní roli lékaře Tomáše Stockmanna vystoupí bývalý ředitel souboru Jaroslav Achab Haidler.

„Téměř 130 let starou, a přesto myšlenkově moderní hru Henrika Ibsena uvedeme v nové úpravě, v titulní roli s Jaroslavem Achabem Haidlerem,“ informovala tajemnice Činoherního studia Jaroslava Kamešová.

Představení vypráví příběh lékaře Tomáše Stockmanna, který zjistí, že prosperující lázeňské město čelí skryté hrozbě ekologické katastrofy. Prosté odhalení se stane předmětem mocenské hry místních politiků a médií, přesto se hra v podání Činoherního studia nese v odlehčeném, místy téměř komediálním duchu. Achab Haidler v rozhovoru pro ČT24 upozornil na stálou aktuálnost Ibsenovy hry, kterou pro divadlo nebylo třeba nijak zvlášť upravovat.

Reportáž Jana Stuchlíka (zdroj: ČT24)

„Idea hry je zachovaná celá a je to až mrazivé, jak jsou poměry stejné. Komunální politika v Ústí nad nad Labem byla jedním z motivů, proč titul vybrat,“ doplnil dramaturg Vojtěch Bárta. Podle něj jde ve hře o nemožnost prosazení nezávislých myšlenek v komunální politice ovládané zákony populismu, klientelismu a korupce. Nepřítel lidu je pro ústecký soubor hra o pravém smyslu slov vyprázdněných neustálým nadužíváním, drama o významu pojmů jako demokracie, svoboda, nebo dokonce společnost.

Představitel hlavní role Jaroslav Achab Haidler musel nedávno odejít z funkce ředitele Činoherního studia. Členové souboru se obávali, že město jako zřizovatel se kvůli jeho věčné kritice poměrů nebude k divadlu chovat vstřícně. „Paralela se tam stínově rýsuje, ovšem o kalkul se z naší strany nejedná. O město nejde, ovšem kdyby to na sebe vzal divák, to by se věci pohnuly,“ komentuje situaci Haidler. „Bylo by úžasné, kdyby se lidé nebáli projevovat svoje názory, říkat nahlas svoje kritické připomínky, aby dokázali jít proti jakékoli hradbě, kterou staví současná politická moc,“ dodal režisér Filip Nuckolls.

  • Nepřítel lidu zdroj: ČT24
  • Nepřítel lidu zdroj: ČT24

Kostýmy pro nové představení v režii Filipa Nuckollse vytvořila Daniela Klimešová a scénu Lukáš Kuchinka. Ibsenovo dílo do češtiny přeložil František Fröhlich. Kromě Haidlera v titulní roli vystoupí také Anita Krausová jako jeho žena, Anna Fišerová v roli jejich dcery Petry, doktorova staršího bratra a starostu hraje Matúš Bukovčan. Majitele skládky ztvární Jiří Maryško a majitele tiskárny Petr Panzenberger. Jako šéfredaktora Lidového deníku diváci uvidí Jana Jankovského, jeho podřízeného hraje Jan Plouhar. Kapitána obchodní lodi hraje František Marek.

Nepřítel lidu – premiéra 40. sezony ústeckého Činoherního studia v pátek 14. října od 19:00.  Další říjnové reprízy 17. a 26. října.