Tři knižní tipy Aleny Ježkové

Novinářka a spisovatelka Alena Ježková doporučuje z nové knižní nabídky díla různých žánrů. Knihou víceméně pro dospívající dívky může být Kniha léta Tove Janssonové. Kategorii historický román zastupuje Youssef Ziedan s příběhem Azazel,zatímco Hrobka Howarda Phillipse Lovecrafta zavede čtenáře do provenience strašidelné literatury.

Tove Janssonová / Kniha léta, (Nakladatelství PLUS, překlad: Helena Chvojková, 203 Kč) 

Autorka známých příběhů o Muminech zpracovala své vlastní vzpomínky na prázdniny na ostrůvku Klovharun u finského pobřeží. Prostořeká Sofie si užívá volného času, divoké přírody, nespoutaného moře a hlavně babičky. Drobné příhody z ostrovního života jsou zachyceny s jemným vtipem a hlubokým porozuměním pro citové nejistoty dětství i nástrahy stáří. 

Alena Ježková o knihách (zdroj: ČT24)

Youssef Ziedan / Azazel, (Nakladatelství PLUS, překlad: Jan Nemejovský, 349 Kč)

Historický román, oceněný roku 2009 Mezinárodní cenou za arabskou literaturu (IPAF, tzv. arabský Booker), líčí boje uvnitř křesťanské církve v 5. století po Kristu na Blízkém východě. Vzdělaný a pochybující mnich Hipa zapisuje na fiktivních svitcích, co zažil. V Alexandrii sleduje umučení filosofky Hypatie náboženskými fanatiky, v Jeruzalémě se spřátelí s knězem Nestoriem. Z ústraní horského kláštera nedaleko Aleppa popisuje Nestoriův vzestup do úřadu konstantinopolského patriarchy i počínající tažení alexandrijského biskupa Cyrila proti jeho učení. / Youssef Ziedan (* 1958) řídí Centrum a muzeum rukopisů Alexandrijské knihovny. Ve svých odborných knihách se věnuje staré islámské filozofii, súfismu či dějinám arabské medicíny./

Howard Phillips Lovecraft  / Hrobka (Sebrané spisy 1) (Nakladatelství: Albatros, překlad: Linda Bartošková, Věra Frydrychová, František Jungwirth, Renata Kolářová, Václav Kříž, Zdeněk Lyčka, Eva Marxová, Stanislava Menšíková, Petr Onufer, Michaela Ponocná, 269 Kč) 

Za svého života byl Lovecraft znám jen úzkému okruhu přátel a milovníků originální strašidelné fantastiky. Dnes je považován za mistra strašidelné literatury ve všech jejích odstínech a za vizionáře literatury „kosmického děsu“, která odkrývá netušená tajemství naší mysli i minulosti, v níž dlí zlovolní démoni a nepochopitelné bytosti z hlubin času. Lovecraft svým dílem poskytl onen základní tvůrčí impulz, který provází desítky autorů a filmových tvůrců dodnes. Jeho dílo se stalo kultem.