Největší hvězdou Zlaté Prahy byl Angelin Preljocaj

Praha - Letošní ročník Mezinárodního televizního festivalu Zlatá Praha je za námi. Pětidenní soutěžní přehlídka nejnovějších hudebních a tanečních filmů přinesla kromě unikátní možnosti zhlédnout všechny soutěžní pořady z celého světa i bohatý doprovodný program. K největším lákadlům letos patřila možnost setkat se osobně se světoznámým francouzským choreografem Angelinem Preljocajem. Jeho prezentace, která se uskutečnila v rámci úspěšného cyklu Tribute to …  dne 17. října, se zcela podle očekávání zařadila mezi nejnavštěvovanější akce festivalu.

Angelin Preljocaj si našel skulinku ve svém nabitém programu a do Prahy přijel opravdu jen na otočku. Od září do prosince totiž v Aix-en-Provence se svými tanečníky zkouší novou choreografii, a ačkoliv původně plánoval přijet společně se svou ženou a zdržet se po celých pět dnů trvání festivalu, pracovní povinnosti mu to bohužel neumožnily. Do Prahy přijel nakonec sám a strávil zde pouhých dvacet hodin, nutno zdůraznit, že událostmi přímo překypujících.

Před zcela zaplněným Malým sálem Paláce Žofín představil choreograf v pondělí večer exkluzivní videoukázky svých dvou velmi rozdílných prací. Jako první to byla čtyřicetiminutová ukázka z celovečerního baletu Sněhurka (originální název Blanche neige), který vznikl v roce 2008, jako druhý kus si připravil pětadvacetiminutový film Zvěstování (Annonciation). Zatímco Sněhurka je jedním z mála dějových baletů, které Preljocaj vytvořil, a je to dílo velmi rafinované, plné nápadů, současné a přitom stále romantické, Zvěstování je spíše abstraktně laděná inscenace, v níž se choreograf pokouší interpretovat niterné pocity Panny Marie, jíž přichází říci archanděl Gabriel, že nosí ve svém lůně nový život. Zvěstování ve filmové podobě Preljocaj v roce 2002 sám režíroval.

Choreograf Angelin Preljocaj na Festivalu Zlatá Praha 2011
Zdroj: Festival Zlatá Praha/Štěpán Kuczman

Po skončení promítání následovala živá diskuse, kdy měli diváci v sále možnost zeptat se tvůrce na jakoukoliv otázku. Angelin Preljocaj popisoval detaily své práce, nesmírně poutavě hovořil o své tvorbě a významu děl, která tvoří. Kromě dotazů, které se přímo nabízely, jako například co nového Preljocaj zjistil o tanci, když byl při natáčení své inscenace Zvěstování postaven do role režiséra, došlo i na dotazy vtipné – například zda mají Francouzi problém s výslovností jeho cizokrajného jména stejně tak jako u prezidenta Sarkozyho.

O návštěvu tak významného umělce projevila zájem i francouzská ambasáda. Ve spolupráci s pražským Francouzským institutem pro něj po prezentaci uspořádala v Buquoyském paláci krásnou večeři. Angelin Preljocaj pozvání s radostí přijal a u stejného stolu, u nějž proběhla v prosinci 1988 slavná snídaně prezidenta Francoise Mitteranda s předními českými disidenty, povečeřel s francouzským velvyslancem Pierrem Lévy, kulturním radou Olivierem Jacquotem, ředitelem festivalu Zlatá Praha Vítězslavem Sýkorou a dalšími hosty.

Praha na Angelina Preljocaje zapůsobila svou atmosférou a vřelým přijetím. Když následující den brzy ráno odlétal do Francie pokračovat v sérii náročných zkoušek, nešetřil pochvalnými slovy. Snad se i v příštím roce podaří v rámci festivalu Zlatá Praha pozvat podobnou taneční hvězdu světového formátu.

Angelin Preljocaj je jedním z nejznámějších francouzských choreografů současnosti. Narodil se roku 1957 v Paříži albánským přistěhovalcům. Po studiích klasického a současného tance odešel v roce 1980 do New Yorku, kde spolupracoval s Mercem Cunninghamem. Pak pokračoval ve studiích ve Francii, kde ho mimo jiné učila americká choreografka Viola Farberová nebo Francouz Quentin Rouillier. Po ukončení studií založil v prosinci 1984 svou vlastní společnost pod názvem Ballet Preljocaj, v jejímž čele stojí dodnes. Preljocaj se stal brzy naprostou špičkou ve svém oboru. Jeho inscenace figurují na repertoáru mnoha divadelních společností, pro některé z nich, zejména pro milánskou La Scalu, newyorskou baletní scénu či balet Pařížské opery, tvoří i na zakázku. Čeští diváci se s jeho tvorbou mohli seznámit již dvakrát, a to v roce 1994, kdy soubor hostoval v Praze v rámci festivalu Tanec Praha a v roce 2008, kdy mělo české publikum možnost vidět v Národním divadle představení Sněhurka.