Kmeny napoví, jak žijí pražští hiphopeři či kulturisti

Praha - Současnou podobu a styl pražských subkultur chce představit v chystané knize výtvarník a hudebník tvořící pod pseudonymem Vladimir 518. Spolu se zpěváky, publicisty a antropology popíše životní styl například hiphoperů, motorkářů či fanoušků tuningu. Publikace s názvem Kmeny by se měla na pultech knihkupců objevit do konce roku a čtenáři v ní vedle textů najdou přes 300 aktuálních fotografií Tomáše Součka.

„Cílem je zachytit momentální stav různorodých městských subkultur, které cirkulují kolem sdílených středobodů jako hudba, móda, hry, umění či závislosti. V krátkém úseku léta 2011 jsme nastavili zrcadlo všem těmto aktivitám, abychom tím zachovali zprávu o tom, jak žije naše hlavní město a lidé v něm,“ řekl k publikaci Vladimir 518. Podle něj tak čtenáři budou moci nahlédnout mezi skupiny lidí, se kterými by jinak nepřišli do styku nebo by o jejich existenci ani nevěděli.

Fotky i texty v knize mají čtenářům přiblížit současnou podobu pražských komunit od hip hopu a hardcore přes gotiky a neohippies po motorkáře, fanoušky tuningu nebo milovníky japonské popkultury. Autoři zmapují jejich historii i pro ně typický styl odívání. „Do knihy jsme se snažili dostat co možná nejširší spektrum nejrůznějších soudobých alternativních životních stylů. Objeví se v ní třeba sběratelé či fotbaloví hooligans a došlo i na skupiny z virtuálního prostoru,“ doplnil spolutvůrce knihy publicista Karel Veselý.

Na publikaci se podílí na 25 autorů. Pozvání ke spolupráci přijal například rapper James Cole, který se v knize bude věnovat hráčům počítačových her. Vladimir 518 zmapuje hip hop, frontman kapely Sunshine Kay Buriánek se rozepíše o emo kultuře, dokumentarista Jan Šípek o hackerech a sociální antropolog Bob Kuřík o hardcore scéně. Úvodní texty doplní i rozhovory se členy některých zmíněných komunit. Slavnostní křest knihy je naplánován na 1. prosince do smíchovského centra současného umění MeetFactory.