V Kalichu hledají slova

Praha - Divadlo Kalich uvedlo dnes v premiéře komedii britské autorky Sue Townsendové Hledání slov. Hra, jež se vyznačuje nádherným humorem a pohledem na život, vznikla v roce 1983 a líčí osudy negramotných lidí diskrétně spojených kurzem čtení a psaní pro dospělé. Dva studenty - krásnou hypochondričku a staromilského elegána - doplňuje jejich učitelka a podivínský školník. V hlavních rolích hrají Oldřich Vízner, Sabina Laurinová, Barbora Munzarová a Hynek Čermák.

Podle herečky Barbory Munzarové není tato hra „řachandou za každou cenu“. Učitelka, kterou hraje, je konfrontována se světem svých žáků, ve kterém se nikdy nepohybovala a ani o něm neměla tušení. „Moje negramotná Thelma se chová bezprostředně, ale s vnitřním přesvědčením. Jakkoli její reakce vyznívají vtipně, ona se nesnaží nijak prvoplánově vtipkovat. Jen o dané situaci uvažuje jinak, než bychom asi běžně čekali,“ řekla o své postavě Laurinová. Při prvním čtení tomu prý ani nemohla uvěřit, že v dnešní době a v civilizované zemi může ještě někdo být negramotný.

Divadlo nabídne další tři činoherní novinky

Inscenace, v níž je podle režiséra Jakuba Nvoty obrovská lidskost a pochopení pro pojem outsider, ať už je handicap jakýkoli, je první z řady čtyř činoherních novinek, kterou tato scéna uvede do konce sezony. Tou další bude v lednu Moje hra Petra Abrahama, v níž se v režii Jana Kačera objeví například Jiří Bartoška, Zuzana Bydžovská, Jana Janěková, Nina Divíšková a Vlasta Peterková. „Činoher máme v současné době třináct, teď se k nim přidají další a v hracích dnech obsadí minimálně 40 procent,“ doplnil ředitel a producent divadla Michal Kocourek.

Další činoherní premiérou v Kalichu bude koncem února hra oscarového scenáristy, dramatika, herce a režiséra Davida Mameta Život je divadlo. V režii a úpravě Kateřiny Ivákové se v ní objeví Alois Švehlík a jeho syn David. S poslední premiérou se počítá 4. dubna. Půjde o hru nizozemského autora Franka Houtappelse, jehož česká premiéra má pracovní název Vorvaň. Jakub Nvota v ní dá příležitost další rodinné sestavě: Ivě Janžurové a její dceři Sabině Remundové.