Poezie se stále drží, i když na volné noze

Praha - Den poezie, který se každoročně koná u příležitosti výročí narození Karla Hynka Máchy, si letos připomene na 40 českých měst. Jejich obyvatelé se mohou těšit na veřejná čtení, koncerty, divadelní představení nebo netradiční básnický vlak, který na trase z Jindřichova Hradce do nedaleké Nové Včelnice a zpět nabídne jízdu ve společnosti hudebníků a básníků.

13. ročník Dne poezie nebude trvat 24 hodin, ale bezmála tři týdny. Besedy, recitace, workshopy, výtvarné i básnické dílny, divadelní představení, akce pro děti či setkání s předními českými a zahraničními básníky, budou moci zájemci navštívit od 5. do 23. listopadu. Podtitulem letošního ročníku je Poezie na volné noze.

„Zdá se nám, že poezie má v kontextu české literatury jako takové zvláštní pozici. Je na okraji zájmu, kde je pro určitý okruh lidí přijatelná, ale pro většinovou společnost prakticky neznámá. Na volné noze je i díky tomu, že se jí vyhýbají komerční tlaky.“ /Josef Straka, jeden z pořadatelů Dne pozie/

Kromě Díla K. H. Máchy, od jehož narození 16. listopadu uplyne 201 let, si zájemci připomenou také tvorbu současných autorů nebo Karla Jaromíra Erbena, který se narodil před 200 lety (7. listopadu). „Festival zahájíme na pražských Olšanských hřbitovech nad jeho hrobem, odkud se vydáme na netradiční komentovanou procházku po tamní funerální architektuře,“ doplnil k letošnímu ročníku Straka. Dodal, že Máchu si milovníci poezie připomenou 16. listopadu na Petříně.

Do projektu se letos zapojily desítky institucí a jednotlivců, kteří ve školách, knihovnách, muzeích, divadlech či na veřejných prostranstvích pořádají akce, které mají Čechům připomenout, že poezie nežije jen v uzavřených kavárnách a klubech.

K. J. Erben / K. H. Mácha
Zdroj: ČT24/Wikipedia / Národní muzeum

Pražané se svými ratolestmi se mohou zúčastnit například akce Poezie na draka na pražském Vypichu. „Přítomné děti připevní k drakům básně a verše, které pak společně vyšleme do nebe,“ uvedl Straka. V podkroví Jindřišské věže se budou konat autorská čtení, v Malostranské besedě bude Večer ruské poezie. Poetické akce chystají také v Brně, Ostravě, Hradci Králové, Jičíně či Sedlčanech.

Poetického festivalu se letos zúčastní básníci ze Slovenska, Rumunska, Polska, Ruska, Slovinska, Maďarska, Černé Hory, ze Sýrie a z dalších zemí. Českou poezii budou zastupovat například Jiří Dědeček, Martin Ivan Jirous, Jaromír Typlt či Zbyněk Hejda.

Vstupy na většinu z chystaných akcí jsou zdarma. Více informací na stránkách Dne poezie.