Britský Elvis zazpíval v Praze

Praha - Tuzemští hudební fanoušci se vůbec poprvé dočkali vystoupení jednoho z nejlepších světových písničkářů. Britský zpěvák a skladatel Elvis Costello je odměnil dvouapůlhodinovým koncertem v pražském Kongresovém centru. Hudební magazín Rolling Stone zařadil písničkáře mezi nejvlivnější umělce všech dob.

Za pseudonym si zvolil jméno krále rokenrolu. A prošlo mu to. Brýle s velkými obroučkami se díky mladému Costellovi nakonec staly módním artiklem. Na hudební scéně je od 70. let. Londýňan s irskými kořeny se sám stal slovníkovým heslem stejně obsáhlým, jako je to Elvisovo. Písničkáře doprovází rocková kapela, uhlazený orchestr, nebo jako při české premiéře hraje úplně sám. 

I když s publikem si při koncertu zažertoval. „Je mi ctí přivítat mého speciálního hosta,“ uvedl s úsměvem a ukázal na prázdnou židli na scéně, na níž si vzápětí sedl a zahrál. Snad největší potlesk Costello sklidil, když na chvíli zavrhl mikrofon a pokoušel se z kraje pódia nahlas bez techniky zpívat i vzdálenějším řadám.  

Elvis Costello: „Ve všech písničkách existuje asi tak pět témat. Většinou jsou o ztrátě, touze, radosti, smutku. Pak už jen záleží, co o nich řeknete.“


Zamlada měl Costello vizáž školního šprta s obřími brýlemi. Dnes má přezdívku chodící encyklopedie populární hudby. Costello dosud vydal přes 30 alb, mihnul se v desítce filmů a napsal knihu. Spolupracoval například s Paulem McCartneym, Tonym Bennettem, Brianem Enem a řadou dalších významných hudebníků. Nechybí mezi nimi ani přední kanadská jazzová klavíristka Diana Krallová, která je od roku 2003 jeho třetí manželkou a rovněž matkou jeho dvojčat.

Reportáž Petra Viziny (zdroj: ČT24)