Bandzone Showcase: pestrá přehlídka nadějných hvězd

Taky už vás někdy napadlo, že v Česku jistě hraje spousta kvalitních kapel, ale neexistuje způsob, jak si na ně posvítit? Přesně tohle se snaží již třetím rokem napravit Bandzone Showcase. Organizace totiž spadá pod největší hudební databázi domácích či slovenských skupin. Podstatou akce je představit „šest nadějných kapel, kterým Bandzone.cz věští výrazný nárůst popularity v následujícím roce“. Není na škodu vědět, kdo bude příští hvězdou, nemyslíte?

Talent - asi jedna z věcí, podle které vybrat toho, kdo si zaslouží vystoupit na podobné události. Tým Michala Nováka, zakladatele Bandzone, se musel při výběru účinkujících lehce potrápit. Nakonec však vybral slušnou sestavu rozmanitých stylů. Každý si tedy našel to své.

Nejstaršímu členovi indie-rockových The Colorblinds je jen sladkých šestnáct let. I přesto ve čtveřici dřímá potenciál, jenž netrpělivě čeká na výbuch. K tomu v pražském Rock Café nedošlo, ale leckoho určitě překvapila sebejistota, s jakou se frontman na scéně pohyboval. V jistých momentech se v něm sice odrážela tzv. „MTV škola“, ale co? Svým rozsahem v mžiku přezpívá leckteré české „dinosaury“ zatvrdlého showbusinessu a to se počítá.

Jedním slovem úlet! Asi takhle vnímali diváci potrhlou trojici Wild Tides, alternativní garážovku z Prahy. Svým syrovým zvukem připomínali rozjařený punk z dřívějších let, takže zaujali klub především instrumentálně. Dojem ale kazil účelově nezřetelný a zmatený zpěv, díky čemuž si kapela připočte malou hrstku vyhraněných fandů. Její tvorba se skvěle hodí jako kulisa k lahvi vína a následné party u kamarádů doma. Zn.: Nemasová záležitost!

Tísnit se na pódiu v osmi lidech a ještě odehrát set plný tance a řádění musí být lahoda. 12° Bagpipers se s touto úlohou poprali vcelku statečně. Konečně se jim podařilo rozproudit publikum, skvěle dokonce fungovala i kombinace kláves a dechových nástrojů. Jenže styl? Obleky versus svítivě růžová bunda versus síťované punčochy – celkový výraz se rozplynul a nesouhra v této oblasti tak dělá ze skupiny průměrnou věc.

Jako smršť se se svou hardcore elektronikou přiřítili The Truth Is Out There. Inspirace jedničkami v oboru Enter Shikari byla zřejmá. I tak pánové odehráli nejnápaditější set sršící neskutečnou energií. A konečně i se světelnou show! Čtveřice vymetla úsměvné výrazy z místních obličejů a zanechala je v naprostém šoku. Přesně proto tu Showcase je, tahle parta jednou strhne davy!

Většina přítomných ale dorazila evidentně na Segment. Vizáží, hudebním projevem a hlavně zapojením houslí se přiblížili jemnějšímu severskému metalu. Byla znát jejich úporná snaha zaujmout publikum, proto nešetřili s nasazením. Přílišné úsilí překrylo uvolněnou radost ze hry, nevylepšilo to ani klišé: „Jste tady?“ Na druhou stranu by píle mohla mladou šestici značně zpopularizovat, ačkoliv své fans si už určitě našli. 

Večer zakončila soulová pohoda Pitch Bender. Zpěvačka Sisa už měla sice trošku upito, to ale neubíralo na jejím vysoce signifikantním vokálu. Pražští jazzmani mají patřičný feeling, jejich melodie plynou slastně a bezstarostně. Publikum se ale už nejspíš vidělo v posteli, a tak se sál značně vyprázdnil. Pitch Bender jsou ideální sestavou do Jazz Docku. Kontrast oproti rušným Segment byl dobrý nápad, škoda jen, že se nerealizoval v dřívějších hodinách.

Showcase se povedl. Až se některá ze zmíněných skupin bude hřát na výsluní pozornosti, může jim tento článek sloužit třeba jako okénko do minulosti.