Lenny Kravitz přiváží nové album

Praha - Album Black and White America se v srpnu ihned po vydání dostalo do čela žebříčku nejprodávanějších alb v České republice. Na koncertě 15. listopadu v pražské O2 areně ho živě představí americký zpěvák a multiinstrumentalista Lenny Kravitz. Nositel čtyř prestižních cen Grammy v Praze vystoupí tři roky po koncertu k tehdejšímu albu It Is Time For A Love Revolution, na kterém si podle svého zvyku nahrál většinu nástrojů sám. V roli předskokana vystoupí americký zpěvák, skladatel a producent Raphael Saadiq.

„Kravitz zazpívá a zahraje nové písně i svoje největší hity jako Are You Gonna Go My Way, It Ain't Over 'til It's Over či American Woman. Je připravena speciální scéna, ale v Kravitzově případě jde více o hudbu jako takovou, než o vnější efekty,“ řekl za pořádající společnost Live Nation Petr Novák. Zpěvákovo poslední vystoupení v Praze sledovalo kolem 14.000 lidí.

„Řekl bych, že album Black and White je jedním z oněch alb, které Kravitz z oblibou dělá, že si u nich posluchač není jistý, zda jde víc o černou nebo bílou hudbu. On sám je míšenec, na jedné straně je to bílý rocker a na straně druhé je též soulový zpěvák, což se u něj neustále sváří. Každá jeho deska se přiklání k jedné nebo druhé straně. Někdy to funguje a jindy kritika šílí, jako u předposlední desky, kterou normálně ztrhala. Ale u některých zpěváků je to docela dobře, když moc neexperimentují. Kravitz, který jde na jistotu, sice nic moc nového nepřinese, ale deska se dobře poslouchá i prodává. Je to příjemné,“ řekl k tvorbě Lennyho Kravitze hudební publicista Josef Vlček v rozhovoru pro ČT24.

Rozhovor s hudebním publicistou Josefem Vlčkem (zdroj: ČT24)

„Kravitz je dobrý skladatel. Je to typ invenčního muzikanta, který dokáže prvotní nápad dobře rozvinout, jenže tím, že od dětství vyrůstal v showbyznysu a byl jím formovaný, jeho matka byla docela významná hollywoodská taneční hvězda a otec úspěšný filmový producent, tak dost kalkuluje. Někdy mu to ale nevyjde, protože v muzice je zkrátka něco, co vykalkulovat nejde,“ dodall Vlček.

Kravitz se narodil v New Yorku v rodině bahamské herečky a televizního producenta židovského původu. Už jako pětiletý se rozhodl, že chce být hudebníkem, a začal hrát na hudební nástroje. Své první album nahrál sám v roce 1989, aktuální Black and White America je jeho devátým.

Lenny Kravitz
Zdroj: ČT24/lennykravitz.com

Kravitzova hudba obsahuje prvky klasického rocku a staré školy soulu, což hudebník kombinuje s dalšími styly, jako je funk, reggae, hard rock, psychedelic a folk. Podle americké televize VH1 je jedním ze sta nejdůležitějších představitelů hardrocku.

Českou metropoli, kde zahraje počtvrté, Kravitz dobře zná. Jeho zdejší premiérou bylo v roce 1996 vystoupení v hale na Výstavišti. Před lety zde natáčel i videoklip.

Black and White America

„Jde o jeho typicky pestrobarevný rock se silnou přísadou funku. Dalším poznávacím znamením je Lennyho nezaměnitelná kytarová hra v písních plných chytrých riffů, silných melodií a textů s chytlavými slogany, což dohromady trvale rámuje jeho už více než dvacetiletou hudební kariéru.“

/Petr Schier – scena.cz/