Iniciativa Česko za český éter bojuje za původní tvorbu

Praha - Česko za český éter je iniciativa promotérů, pořadatelů, vydavatelů a hudebníků, jejímž cílem je vyvolat diskusi nad současným vztahem českých médií k nové domácí tvorbě. Svým podpisem podpořili iniciativu například členové skupin Tři Sestry, Divokej Bill nebo Rybičky 48, kteří tak chtějí upozornit na to, že se česká rádia ve svém vysílání dostatečně nezaměřují na nové české písně.

„Podle našeho názoru nedávají česká rádia příliš prostoru novým, mladým kapelám. Je to dáno i tím, že většinu celoplošných rozhlasových stanic koupili zahraniční investoři,“ řekl za iniciátory celého projektu Ondřej Polák, který je zároveň členem skupiny O5 a Radeček.

Projekt Česko za český éter, ke kterému v současné době připojilo podpis asi tisíc lidí, chce vyvolat veřejnou diskusi na téma mizení nové české tvorby z českých médií. „Reakce ze strany veřejnosti jsou zatím pozitivní,“ dodal Polák. Podle něj iniciátoři zvažují, zda budou apelovat na ministerstvo kultury nebo Radu pro rozhlasové a televizní vysílání, aby se současná situace změnila.

„Podíl české hudby je v kompetenci provozovatelů rozhlasových stanic. Záleží také na posluchačích, čemu dávají přednost. Iniciativa by musela být směřována přímo na zákonodárce, kteří by stanovili nějaký minimální procentní podíl české tvorby v rozhlasovém vysílání,“ řekl Petr Kozák z Rady pro rozhlasové a televizní vysílání.

„Naše rádio pravidelně zjišťuje, co se lidem v České republice v oblasti hudby líbí, a na tato zjištění reagujeme v našem vysílání. Jako každé komerční médium zrcadlíme především preference našich vlastních posluchačů,“ řekla Iva Stříbrská za Rádio Impuls.