Different Trains vozí i hlasy holocaustu

Praha – Skladba Different Trains, v níž se její autor, americký minimalista Steve Reich, vrací k holocaustu, byla součástí programu, který 16. listopadu zakončil přehlídku Contempuls. Na festivalu soudobé hudby dílo oceněné mimo jinou cenou Grammy představilo francouzské smyčcové kvarteto Quatuor Diotima.

Pokud se kdy nějaké umělecké dílo dokázalo vypořádat s hrůzou holocaustu, pak to byly Different Trains, napsala o skladbě z roku 1988 americká kritika. Steve Reich se ve třech částech vrací do 40. let, kdy jako chlapec musel často cestovat vlakem mezi New Yorkem, Chicagem a Los Angeles.

„Kdyby žil tehdy v Evropě jako Žid, jel by pravděpodobně trochu jiným vlakem, nejezdil by tam a nazpět jako ve Spojených státech, ale jenom tam, jedním směrem, a o tom chtěl mluvit,“ vysvětlil violoncellista Quatuor Diotima Pierre Morlet.

Základním hudebním materiálem skladby jsou melodie zdokumentovaných hlasů lidí, kteří tehdy žili – ať už strojvedoucího lokomotivy, nebo přímých svědků holocaustu. Druhá část prostřednictvím slov přeživších popisuje transporty smrti. „Je to Reichova vnitřní úvaha. Velmi silná, citlivá, ale ne patetická,“ dodal Morlet.

Legendární kompozice Different Trains (zdroj: ČT24)

V závěrečné části dochází ke smíření - válka je u konce. „Je to výjimečná skladba, velmi důležitá v dějinách smyčcových kvartetů a v dějinách samotné hudby. Není mnoho takových skladeb,“ domnívá se Morlet. „Different Trains se staly okamžitě strašně populární, hrála je skoro všechna významná kvarteta.“ Návštěvníci pražského prostoru La Fabrika měli možnost skladbu slyšet v podání Quatuor Diotima na závěr čtvrtého ročníku festivalu soudobé hudby Contempuls, který se zde konal od 4. do 16. listopadu.