Na Nové scéně tančí měsíc na hudbu Boba Dylana

Praha - Na Nové scéně Národního divadla měl českou premiéru taneční triptych Moonshine od slavného britského choreografa Christophera Bruceho. Stěžejním motivem představení je pop-folk-rocková hudební scéna. Komponovaný večer zahajuje opus Dance at the Crossroads na hudbu irsko-skotské skupiny The Waterboys, následuje Moonshine na hudbu Boba Dylana a závěrečná energická část na hudbu Rolling Stones nese název Rooster. Písně pro všechny tři balety vznikly v druhé polovině 20. století.

Tanečník a choreograf Christopher Bruce (1945) si světový věhlas vydobyl zejména svéráznou pohybovou řečí, do které promítá typickou britskou ironii a humor. Autor se ale ve svých dílech nevyhýbá ani citlivým tématům, jako je fašismus, problém útlaku v Chile za Pinochetova režimu či rasismus Ameriky 60. let. „Tohle jsou přesně věci, které tady kdysi často nebyly, a rozhodně mají současnému divákovi co sdělit,“ říká baletní mistr a tanečník Radek Vrátil.

„I když ta hudba vůbec nebyla psaná pro tanec, tak máte pocit, že byla psaná přesně pro to, co se děje na tom jevišti. Christopher říká, že to je o tanečnících jako takových, protože mají mezi sebou samozřejmě nějaké vztahy, každý z nich je určitý charakter, typ. Dalo by se to přirovnat ke komedii dell´arte, i když velmi vzdáleně,“ popisuje umělecký ředitel Národního divadla Petr Zuska.

  • Moonshine / Rooster autor: Roman Sejkot, zdroj: Nová scéna ND
  • Moonshine autor: Pavel Hejný, zdroj: Nová scéna ND

Mezi nejznámější práce Christophera Bruceho patří nejen Moonshine, ale také inscenace The Dream is Over či Intimate Pages. Bruce během své dosavadní kariéry vytvořil na dvacet prací pro Ballet Rambert, kde roky působil, ale i řadu opusů pro různé světové scény.

Představení Moonshine je možné na Nové scéně Národního divadla zhlédnout ještě 1., 6. a 7. prosince, 3. a 12. ledna, a to vždy od 19:00 hodin.

Reportáž Terezy Radvákové (zdroj: ČT24)