Atlas ukazuje i velmi drsné dětství

Praha - Filmy vážné, smutné, laskavé i veselé nabízí letošní ročník filmové přehlídky Odvrácená strana dětství. Od 21. 11. 2011 do 23. 11. 2011 běží v kině Atlas snímky jako Milionář z chatrče, Zneužívaný, Mikulášovy patálie, Norské dřevo, Jmenuji se Oliver Tate nebo Má milovaná holčička.

Při příležitosti výročí přijetí Úmluvy o právech dítěte a Světového dne prevence týrání a zneužívání dětí se každoročně koná i filmová přehlídka pořádaná Dětským krizovým centrem (DKC) a kinem Atlas. Přehlídka nabízí odbornou projekci filmů pro žáky a studenty škol, ale přichystána jsou i představení pro širší veřejnost.

Odvrácená strana dětství letos předkládá i „drsnější“ snímky jako Má milovaná holčička, Zneužívaný, ale také odlehčené, humorné snímky zabývající se také tematikou dětství. Jedná se o přehlídku filmů o dětech, jejichž ústředním motivem je dětství a jeho všechny možné podoby. 

Reportáž Ivy Němcové (zdroj: ČT24)

„Stále častěji nás navštěvují děti z rozpadajících se rodin,“ tvrdí psychologové z Dětského krizového centra. Rozvodová řízení dokáží být pro děti opravdovým psychickým peklem. Modřiny na jejich těle sice vidět nejsou, na duši jich bývá ale nespočet. Podle odborníků sehrávají negativní roli nejen rodiče, ale i chování advokátů, kteří často a zbytečně manželský spor vyhrotí.

S fyzickým nebo psychickým násilím má přímou zkušenost asi každé sedmé dítě. Na prvním místě v pomyslném žebříčku týraných dětí hraje stále prim sexuální obtěžování. Děje se jak v sociálně slabších, tak v dobře ekonomicky situovaných rodinách. Roli nehraje ani vzdělání rodičů.

  • Odvrácená strana dětství zdroj: ČT24
  • Odvrácená strana dětství zdroj: ČT24

Odborníci upozorňují na fakt, že film jako médium dokáže dětem zprostředkovat problematiku lépe než kniha nebo výklad ve školách. Promítané snímky v rámci festivalu navíc doplňují i diskuze o konkrétních problémech, které jednotlivé filmy zachycují.