Tři knižní tipy Petry Soukupové

Spisovatelka Petra Soukupová vybrala z knižní nabídky dvě knihy nakladatelství Host, u něhož také nedávno vyšel její poslední deníkový román Marta v roce vetřelce. Obě díla se odehrávají na severu - Už nikdy spánek nizozemského autora W. F. Hermanse i dánská detektivka Žena v kleci. Třetím tipem je povídkový soubor Zůstaňte s námi od Marka Šindelky, který stejně jako Soukupová získal Cenu Jiřího Ortena.

Willem Frederik HERMANS / Už nikdy spánek
(Host, překlad Magda de Bruin Hüblová, 299 Kč)

Anotace: Kniha nizozemského autora vychází česky téměř půlstoletí po svém vzniku. Hermans v ní čerpá ze zkušeností, které získal coby fyzikální geograf. Student Alfred se vydává na geologickou výpravu s několika průvodci do norské divočiny. Chce prokázat smělou teorii, chce naplnit očekávání své matky a obstát v drsné přírodě kolem. Petra Soukupová o knize: Bavil mě na ní popis člověka, který má pocit, že selhává v běžnostech, protože na ně prostě není uzpůsobený a připravený.

  • Už nikdy spánek zdroj: ČT24
  • Zůstaňte s námi zdroj: ČT24

Jussi ADLER-OLSEN / Žena v kleci
(Host, překlad Kristina Václavů, 329 Kč)

Komisař Carl Mørck je po traumatické události přeložen na oddělení pro odložené případy. Má se zabývat nevyřešenými případy z minulosti, k nimž patří i případ mladé političky, která před pěti lety beze stop zmizela. Napínavý thriller o bezbrannosti, slitování a temných hlubinách lidské duše. Petra Soukupová o knize: Žena v kleci je severská detektivka se vším dobrým i špatným. Vyšetřovatel má nějaký handicap, a přesto je to frajer, který jediný může případ vyřešit, je tam šílená událost v minulosti. Bylo to velmi napínavé čtení.

Knižní tipy Petry Soukupové (zdroj: ČT24)

Marek ŠINDELKA / Zůstaňte s námi
(Odeon, 229 Kč)

Anotace: Třetí kniha mladého spisovatele oceněného za prvotinu Strychnina jiné básně Cenou Jiřího Ortena. Soubor povídek a novel o osamělosti, o bezradnosti, láce i sexu, o prázdnotě, která může zůstat i mezi těmi nejbližšími. Petra Soukupová o knize: Jsou to povídky o vztazích, tím mi byly blízké, určitý smutek a málo naděje v lidských vztazích, to se mi líbilo.