Apollo a Vinyla - hudební ceny, které by někdo ocenil?

Praha – Hned dvě ceny přibudou v tuzemském hudebním rybníčku. Obě se chtějí zaměřit na současnou populární hudbu a vymezují se vůči stálicím, jakými jsou Český slavík a především ceny Anděl. Na sobě nezávislá ocenění chtějí organizátoři obou udílet už za letošní rok.

„Nejsou tady podle mě ceny, které by měly vypovídací hodnotu, které by někdo bral vážně. Třeba Anděly nebere vážně ani velká část odborné veřejnosti,“ vysvětluje podnět k udělení dalšího ocenění Pavel Kučera, organizátor cen Apollo. Ty podobně jako britská Merkury Prize chtějí vyzdvihnout nejpovedenější tuzemské album uplynulého roku. Nominace, vzešlé z tipů oslovených kritiků a publicistů, by měly být oznámeny v lednu.

Podobný důvod vedl k založení nového ocenění i pořadatele hudebních cen Vinyla. „Schází tady umělecké ocenění pro hudbu. Pokud taková cena neexistuje, pokud lidé nejsou zhodnoceni odborně, schází vzory, tak to bere chuť mladým lidem to vůbec dělat,“ domnívá se jejich organizátor Tomáš Grombíř. Prestiž by hudebním cenám měla dodat právě Vinyla, která chce být pro hudbu tím, čím je pro divadlo Cena Alfreda Radoka nebo pro výtvarné umění Cena Jindřicha Chalupeckého.

Obě ceny vznikly nezávisle na sobě, aniž by jejich pořadatelé o sobě navzájem věděli. „Možná že právě to, že se budou porovnávat, k nim přitáhne pozornost,“ nevidí čerstvou konkurenci jako handicap Pavel Kučera.

Pestřejší nabídka ocenění je ostatně i v ostatních uměleckých oborech. Například Českého lva od loňska doplňují Ceny české filmové kritiky. Literárních cen je dokonce několik desítek.