Umění zpoza mříží

Praha – Nezvyklé tvůrčí spojení nabízí nejnovější výstava v Centru současného umění DOX. V pražském galerijním prostoru jsou představena díla, která vznikla ve spolupráci umělců a odsouzených sedmi českých věznic. Expozici rozšířenou o další práce bude od dubna hostit také Moravská galerie v Brně.

Projekt Věznice: místo pro umění se pokusil uměleckým dialogem propojit dva odlišné světy, které byly „uměle“ rozděleny. Autorské dvojice s odsouzenými vytvořili Michal Pěchouček, Pavel Sterec, Tomáš Svoboda, David Böhm, Jaromír 99, Pasta Oner, Markéta Hlinovská, Tereza Sochorová nebo Patricie Fexová.

Vznikly práce nejrůznějších uměleckých postupů - malba, socha, graffiti, komiks i konceptuální umění. Dvojice na projektu pracovali půl roku, komunikovali především prostřednictvím dopisů, někteří umělci „své“ odsouzené i navštívili.

Například Michal Pěchouček, laureát Ceny Jindřicha Chalupeckého, plánuje se svým spolutvůrcem za mřížemi už další expozici v Opavě. „Docela hodně jsme si psali, posílali balíčky, pak jsme se i několikrát navštívili. Myslím, že jsme si docela padli do oka,“ uvedl výtvarník.

Naopak nikdy se se svým „kolegou“ nepotkal výtvarník a hudební Jaroslav Švejdík alias Jaromír 99, tvůrce Aloise Nebela. S Reném, známým z dokumentu Heleny Třeštíkové, vytvořil komiks o jednom dni na samotce. Jejich společné dílo vyšlo i knižně u nakladatelství Labyrint.

Z projektu Věznice: místo pro umění
Zdroj: ČT24/DOX

Ne všechny dvojice projekt dokončily. V některých případech bylo důvodem propuštění odsouzeného na svobodu, v jiných případech ještě umělci a odsouzení svá díla dokončují. „V pražském Centru současného umění DOX vystavuje téměř dvacet dvojic vedených umělci, o něco více jich bude vystavovat od 12. dubna do 20. května v Moravské galerii v Brně, kam se výstava v pozměněné podobě přesune,“ upozornila spoluautorka projektu Martina Reková.

Navíc spolupráce některých dvojic bude možná pokračovat, jako třeba u zmíněného Michala Pěchoučka. Podle koordinátorky Ivany Günzlové z Vězeňské služby ČR má chuť některých odsouzených zapojit se do dalších podobných akcí své důvody. „V průběhu výkonu trestu se někomu sociální zázemí venku rozpadne. A v tu chvíli se někteří upnuli právě na umělce,“ vysvětlila.

Autoři projektu Ondřej Horák a Martina Reková věří, že projekt vede k sebepoznání nebo změně náhledu na některé společenské a životní normy a může lámat i některá společenská tabu. Diskutovat o smyslu takových akcí mohou i návštěvníci v rámci doprovodného programu k výstavě 14. prosince v DOX.

Díla vzniklá v projektu Věznice: místo pro umění jsou na stejnojmenné expozici k vidění do 12. ledna. O umělecké spolupráci za mřížemi vzniká také celovečerní dokument Radovana Síbrta. Dotočen by měl být v příštím roce.