Hledání (se) Tomáše Kluse

Praha – Kdekoli se dělo cokoli, vždycky tam byla hudba. Táta hrál, máma zpívala, já jedl. Objeli jsme snad všechny možné a dva nemožné hudební festivaly – především teda folkové. Tudíž mé uši již od útlého věku navštěvovali Kryl, Nohavica, Plíhal… píše o svém dětství Tomáš Klus. Právě se zmíněnými písničkáři bývá tento zpěvák, textař, herec a sportovec často srovnáván, občas je také označován jako novodobý Karel Kryl.

I když mají slavní písničkáři na Tomášovu tvorbu stále velký vliv, přirovnání k nim se brání. „Přijde mi to nepatřičné k tomu, že jsem v porovnání s nimi nic nedokázal. Nejsem toho doposud hoden. Být s nimi házen do jednoho pytle je sice velká čest, ale jsou s tím spojena velká očekávání,“ říká skromně. Především se ohrazuje proti nálepce „novodobý Karel Kryl“: „Přijde mi to jako nesmysl, protože ten starý byl, je a bude.“ Nejpříjemnější by tak pro něj bylo být prostě Tomášem Klusem.

Student DAMU Tomáš Klus se narodil v roce 1986. Před devíti lety získal zlatou medaili v moderním pětiboji družstev na dorosteneckém mistrovství Evropy. V roce 2007 vyhrál pěveckou soutěž Czechtalent ve Zlíně, o rok později vydal album Cesta do záhu(d)by a natočil hudbu pro film Anglické jahody. V roce 2009 následovalo druhé album Hlavní uzávěr splínu. Tehdy se také stal objevem roku hudebních cen Anděl a v následujícím roce zpěvákem roku cen Óčko. Letos vydal album Racek, se kterým slaví velké úspěchy, na letošním udílení cen Zlatý slavík obsadil druhou příčku.

„Jsem trošku jak balonek ve větru, rodina a přátelství je ta šňůrka, která mě váže k zemi. Je to jistota, zázemí, to nejdůležitější, co můžete mít, především pak v momentě, když žijete tak jako já.“

Rozhovor s Tomášem Klusem (zdroj: ČT24)

Co Tomáše přitahuje…

Jako herec se Tomáš představil v seriálu Hop nebo Trop a ve filmu Šejdrem. O Vánocích se objeví v roli prince v nové pohádce České televize Tajemství staré bambitky, kterou odvysílá program ČT1 25. prosince. „Divadlo nebo film spíš beru jako zábavu, jako odpočinutí si od Kluse-zpěváka,“ podotýká s tím, že trpí velkou sebekritikou a zavírá oči v momentě, kdy se kdekoli vidí.

Záhy po novém roce se zpěvák chystá na měsíc do Indie, která ho podle jeho slov přitahuje velmi dlouho. „Myslím si, že mám v hlavě spoustu otázek, na které mi dokáže ten kraj odpovědět. Jedu tam hlavně proto, že potřebuju něco najít. Nevím přesně co, ale mám tu potřebu v sobě a potřebuji ji ukojit. Je to takové hledání (se),“ uzavírá.