Leningrad Cowboys uvařili polívku s vodkou

Praha – Extravagantními účesy, pestrými kostýmy, špičatými botami, proklamovanou konzumací vodky a divokými koncerty se proslavila finská kapela Leningrad Cowboys. V Česku vystupovala několikrát, naposledy o druhém adventním víkendu, kdy představila svou novou desku Buena Vodka Social Club také pražským posluchačům.

Buena Vodka Social Club není jen tak obyčejným albem, upozorňují kovbojové. Je to směsice několika žánrů, které jsou mixovány do obvyklých a jimi oblíbených témat, jako jsou vodka, traktory, rakety, ruský folklor nebo rokenrol. „Západ, Východ, všechno dohromady. Je to polívka se sexuálním chováním a dalším kořením,“ popisují desku svérázní hudebníci.

Největší slávu zažili kovbojové v 90. letech, kdy parodování komunistických a popových symbolů korespondovalo s divokou porevoluční dobou. K sobě na pódium vzali i sovětský armádní orchestr Alexandrovců. „Politika nás nezajímá, protože politika je tak nečestná. A rokenrol je to nejčestnější, co může být,“ tvrdí kapela.

Reportáž Ondřeje Moravce (zdroj: ČT24)

S Alexandrovci hrála i na českých pódiích, na nichž je častým hostem. Poprvé zde vystoupila v roce 2000, naposledy na loňském festivalu Sázavafest v Kácově na Kutnohorsku. I když největší slávu má už pravděpodobně za sebou, u fanoušků přesto boduje. K jejich úspěchu přispěl i jejich krajan, režisér Aki Kaurismäki, který o nich natočil dva filmy. K další spolupráci se nechystá, údajně prý do té doby, dokud se Leningrad Cowboys nenaučí zpívat.