Jiří Menzel sepsal to, co neví

Praha - Filmový a divadelní režisér, scenárista a herec Jiří Menzel představil dnes v Praze knihu svých úsměvných fejetonů. Má název Tak nevím a je výběrem nejlepších zamyšlení, které kdysi zveřejňoval v jednom společenském časopise. Byla jich více než stovka a koncem 90. let vyšly knižně - dokonce ve dvou sbírkách. Populární filmař v nich komentuje všední i méně všední situace a události našeho života.

Píše o dobrých skutcích a hře fair play, o tom, že svět viděný sdělovacími prostředky je jiný než ve skutečnosti. Nelíbí se mu, že demokratická společnost je k evidentním lumpům měkká a zbytečně ohleduplná. Rozepisuje se o reklamě, která nás atakuje ze všech stran, o lidském rozumu, tak slabém na „zákony trhu“, o dnešním, médii ovládaném světě, který přeje exhibicionistům a bláznům a vyhrávají v něm podle zákonů džungle ti silnější a drzejší. A odstup od vzniku jeho krátkých textů, které se rodily už v polovině 90. let, mu v mnohém dává za pravdu.

„Jsou to texty, které jsem napsal už dávno. Každý si v nich může najít to své, co ho osloví,“ řekl při křtu knihy Menzel. V Maďarsku prý tato jeho zamyšlení vyšla už třikrát.

Populární filmař a divadelník prý nic nového nechystá. „Jsem už ve věku, kdy nemusím nic dělat,“ vysvětlil a dodal, že vždycky potřeboval u sebe někoho, kdo ho k práci donutil.

  • Helena Suková a Jiří Menzel zdroj: ČTK
  • Jiří Menzel a Taťána Kuchařová zdroj: ČTK

Kmotrou knížky, kterou vtipně a přiléhavě ilustroval karikaturista Miroslav Barták, byla Miss World 2006 Taťána Kuchařová. Oplatila tak Menzelovi účast na křtu svého kalendáře na rok 2012, který nedávno přivítal se svou ženou Olgou.